OCD-ramt: “Jeg ved godt, tankerne er irrationelle“

Bakterier fra hundelorte, der er kommet med ind i huset med avisen. Sandsynligt? Hanne Schønning skulle blive voksen, før hun forstod sin egen adfærd.

Kvinde med OCD tager tøj ud af en vaskemaskine.

TVANGSTANKER - For Hanne udviklede OCD'en sig blandt andet til et opslidende ritual hver gang, hun skulle vaske tøj.

© iStock

Når Hanne Schønning fylder tøj i vaskemaskinen, skal bagdøren være låst. Hun tjekker tromlen ved at køre den rundt på en bestemt måde. Så vender hun vrangen ud på alt tøjet og tjekker lommerne. Til sidst indstiller hun programmet til skyllestop, så tøjet “står i vand“. Så er hun sikker på, at hun kan hænge det op senere, så snart det er centrifugeret færdigt.

“Det er mit ritual, og det har jeg lært at leve med. Det er ikke slemt. Før i tiden kunne jeg bruge en hel formiddag på at sætte en vask over. Jeg ved godt, tankerne er irrationelle, men jeg har accepteret, at jeg aldrig kommer helt af med dem,” fortæller Hanne Schønning.

Det er især forestillinger om snavs og skidt, der kommer ind i huset, der kan trigge hendes OCD. Den kan ledes helt tilbage til, da hun som 13-årig blev indlagt med det, lægerne troede var en dødelig blodsygdom. Et par uger senere var alarmen afblæst, men da var lille Hanne allerede begyndt at vaske meget hænder.

OCD er en udbredt angstlidelse, som typisk viser sig i barndoms- eller ungdomsårene. Den kan oftest behandles og helt helbredes. Det kræver dog, at den bliver opdaget, og jo tidligere, jo bedre. Det gør den ikke i Hannes tilfælde. Så de indre ordrer om at tørre af og undgå steder med snavs følger hende.

Hanne Schønning har skrevet en bog om sit liv med OCD

TVANGSTANKER – Hanne har et godt liv, men i perioder har hun været fuldstændig styret af tvangstanker og -handlinger. I dag har hun fået kontrollen tilbage.

© Privat

“Da jeg fik to små børn, var det rigtig slemt. Små ting kunne gøre fx varer udefra eller pakker med bleer ‘forkerte’, så jeg var nødt til at bytte dem i butikken. Ellers fik jeg voldsom angst,” forklarer hun.

En veninde spørger, om det kan være en fødselsdepression, og Hanne indvilger i at gå til psykolog.
“Jeg åbnede op om mine pinlige tanker og krængede mig selv ud. Var jeg ved at blive skør? Men psykologen afviste bare, at det kunne være en fødselsdepression, og hun henviste mig ikke videre. Det var forfærdeligt,” husker Hanne.

Årene går, og trods forsøg med hypnoterapi, flere lægebesøg og en kort periode med angstdæmpende medicin indordner Hanne sig bare under det regeltyranni, hendes uopdagede OCD forlanger af hende. Gæster skal tage skoene af. Tøj skal vaskes på bestemte måder. Talremser skal tælles igen og igen. I svære perioder sløver hun tankerne med rødvin om aftenen.

Test dig selv: Har du tegn på OCD?

At stå op for sig selv

Som årene går, bliver logikkerne mere og mere indgroede i Hannes tænken og væren. Så da hun endelig – i en alder af 51 år – begynder til gruppeterapi og lærer at tage kontrollen over sine tanker, er det med blandede følelser.

“Jeg er utilfreds med, at jeg har spildt så meget af mit liv med det. Men jeg er lykkelig og stolt over, at jeg har lært at stå op for mig selv. Hvis jeg skal have ét budskab til andre med OCD, skal det være: Spring over al den skam og frustration, som jeg har haft, og kom videre i behandling. Man kan sagtens have et godt og meningsfyldt liv, selvom man har – eller har haft – OCD,” slutter Hanne Schønning.

Forside af bogen "Indre ordre – et liv med OCD"
© Psykiatrifondens Forlag

Vil du læse mere?

I bogen "Indre ordre – et liv med OCD" fortæller Hanne Schønning ærligt og åbent om opslidende tvangstanker og ritualer, som har fulgt hende siden barndommen. Bogen er relevant for både personer med OCD, deres pårørende og personer, der arbejder i sundhedssektoren.

Newsletter background