Hvorfor bringer dufte minder?

Vi husker ikke overraskende især de oplevelser, der har gjort størst indtryk på os, og dufte kan faktisk akvitere en særlig del af vores hukommelse.

Kvinder der dufter til et æble

DUFTE som du forbindelser med oplevelser, der har gjort indtryk på dig, kan fremkalde minder om episoden.

© iStock

Du er på safari i Afrika og bruger under rejsen en parfume, som du har købt i lufthavnen. År senere kan duften stadigvæk bringe dig tilbage blandt giraffer og elefanter på savannen.

Langt de fleste minder, som vi får, udløses af noget, som vi har set.

Og faktisk bruger vi to tredjedele af vores hjerne på at bearbejde visuelle indtryk.

Så når en duft fremkalder minder om en person eller en oplevelse, er det som regel, fordi personen eller oplevelsen har haft en helt særlig følelsesmæssig betydning for os. Det er den autobiografiske hukommelse, der aktiveres.

De dufte, som vi bedst husker, er ikke overraskende også dem, der har gjort størst indtryk på os.

Vi konstruerer selv vores hukommelse; den ændres løbende. Som voksne husker vi ofte bedre minder, der går tilbage til barndommen eller ungdommen, end noget, vi har oplevet i vores voksenliv.

Det skyldes, at vi som børn og unge lærer verden at kende og får en masse nye indtryk for allerførste gang. Mens der skal mere til at manifestere sig som noget er særligt, når vi er voksne.

Vi husker forskelligt livet igennem

SOM LILLE

Vi suger fundamental viden om verden til os og lærer bl.a., hvordan ting dufter og smager – at slik dufter godt, og at vi skal holde os fra afløbsrens. Det lærer vi bl.a. ved at putte ting i munden.

SOM UNG

I vores unge år er vi eventyrlystne, livet ligger for vores fødder, og vi får en masse oplevelser for første gang. De oplevelser gør indtryk på os og kan derfor senere i livet let udløse minder, fx udløst af en duft.

SOM VOKSEN

Som 50-årig er barndommens minder trængt i baggrunden af minderne fra vores ungdom, som vi bedre kan relatere til. Vi husker godt fra vores ungdomsår, hvor vi oplevede en masse for første gang.

Kilde: Asmus Vogel, neuropsykolog

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 14/2022