Bløder man mere op til overgangsalderen?

Din krop iværksætter faktisk lidt af en slutspurt op til overgangen. Heldigvis kan du lindre blødningernes intensitet, hvis det er for voldsomt.

Bind med glimmer på

OVERGANGSALDER – Man ved ikke helt, hvorfor de sidste blødninger kan være blandt de allerkraftigste. Men sådan er det for en del kvinder.

© iStock

Ja.

Efterhånden som hormonerne begynder at aftage op mod overgangsalderen, skulle man tro, at vi også ville bløde mindre. Men faktisk er det lige omvendt, og derfor bløder mange kvinder allermest, kort inden de holder helt op med at bløde.

Det er lidt som en slutspurt, der sætter ind. De fleste kvinder tæt på eller i begyndelsen af overgangsalderen må døje med de ekstra kraftige blødninger i måneder – for nogle varer de kraftigere menstruationer i op til et år – før de altså helt forsvinder.

Der findes ikke en åbenlys forklaring på de kraftige blødninger, men til gengæld er der flere ting, du kan gøre for at begrænse dem. Mens nogle har gavn af at få sat en hormonspiral op, så tager andre medicin, der går ind og reducerer blødningerne.

DET KAN DU GØRE

  • Piller: Medikamenterne Cyklokapron og Cyklonova indeholder stoffet tranexamsyre, der får blodet til at koagulere hurtigere. Ved at tage pillerne kan du halvere din blødning. Du skal kun tage pillerne i de dage, hvor du bløder meget. Blødningerne er ofte kraftigst fra anden- til fjerdedagen af menstruationen.

  • Hormonspiral: Hvis du allerede har en hormonspiral, kan du bare lade den blive siddende og forebygge kraftige blødninger. Og har du ikke en, kan du overveje at få sat en op, hvis du bløder meget.

En hormonspiral er godkendt til at sidde i 6-7 år, og du kan altid få den fjernet igen, når du ikke bløder længere. Hormonet gestagen i spiralen nedsætter blødningsmængden. Nogle holder faktisk helt op med at bløde. En hormonspiral har også andre fordele.

Hormonet gestagen beskytter dig nemlig mod at udvikle livmoderkræft, hvis du tager østrogen mod dine hedeture. Østrogen alene øger nemlig risikoen for livmoderkræft.

Kilde: Christine Felding, gynækolog

I FORM 12/2023