Har leveren godt af en detox?

Din lever vil takke dig for en pause fra alkohol, men det behøves ikke være en lang pause.

Mennesker der drikker drinks

DETOX – Du kan roligt blande dig en mocktail – din lever vil takke dig senere.

© iStock

Ja! Men det kommer dog lidt an på, hvad du lægger i ordet “detox”. For hvis du med detox mener en måned fri for alkohol – en såkaldt hvid måned – så kan du roligt sætte vinglasset fra dig og se frem mod en gladere lever. Den er det organ, der forbrænder alkohol, og hvis du i perioder drikker tæt, så kan resultatet være en meget utilfreds lever.

Antiinflammatorisk kost – sådan skal du spise

Til gengæld er leveren heldigvis også et meget tilgivende organ, så en alkoholfri måned er faktisk nok tid til, at en i øvrigt sund lever kan fjerne eventuelt ophobet fedt omkring organet og måske også komme milde betændelsestilstande til livs.

Hvis du derimod tænker på en detox som en måned, hvor du spiser bestemte urter og tager særlige kosttilskud for at forkæle din lever, så kan du godt aflyse afgiftningen.

Prøv en immunvenlig uge med ugeplan her

Din lever bliver glad, hvis du begrænser dit alkoholforbrug, følger kostrådene og dyrker 30-60 minutters motion hver dag. Det er selvfølgelig også lettere sagt end gjort. Men nu er det i hvert fald sagt!

Din lever ...

  • ... filtrerer dit blod. Nogle leverceller holder opsyn med bakterier fra mave-tarm-kanalen og får de uvelkomne sorteret fra.

  • ... bestyrer fordøjelsen. Alt, hvad du fordøjer, går fra tarmen over i blodbanen og videre forbi leveren. En del af det bliver også nedbrudt til affaldsstoffer, som leveren sender på porten.

  • ... regulerer sukkerstofskiftet. Leveren holder hånden under dit blodsukker, hvis du fx faster. På den måde har du stadig energi til rådighed, selvom det er længe siden, du har spist sidst.

  • ... omdanner kønshormoner. Nogle af leverens enzymer er i spil, når kønshormoner dannes og omdannes.

  • ... danner æggehvidestoffer og størkningsfaktorer til blodbanen. Takket være visse æggehvidestoffer og størkningsfaktorer undgår vi indre blødninger, ligesom leveren kan omdanne andre æggehvidestoffer til fedt, sukker eller urinsyre.

  • ... kontrollerer immunforsvaret. Ud over at din lever kan nedbryde visse bakterieprodukter, så producerer den også særlige proteiner, som hjælper med at regulere hele immunsystemet.

  • ... afgifter dig. Det er takket være leveren, at alkohol kan nedbrydes til først acetaldehyd og derefter til acetat, som i modsætning til acetaldehyd ikke er giftigt.

  • ... virker som energidepot. Når kulhydrater rammer leveren, bliver en del af dem omdannet til glykogen eller fedt, som fungerer som energidepoter.

  • ... styrer kolesterolbalancen. I din lever dannes såkaldte VLDL-proteiner, som er med til at holde dit kolesterol i balance.

  • ... producerer galde. Uden galde kunne vi ikke fordøje fedt eller optage alle de fedtopløselige vitaminer.

Kilde: Maja Thiele, professor i leversygdomme på Klinisk Institut, Syddansk Universitet

I FORM 11/2023