Skal jeg spise, når jeg er syg?

Ingen af os har synderlig meget appetit, når sygdommene rammer os, men hvad er egentlig det rigtige at gøre, når man bare gerne vil være rask?

Forkølet kvinde i sengen

FORKØLET KVINDE I SENGEN Når vinterens sygdomme rammer, er det så bedst at give kroppen ro, eller skal den derimod have noget at styrke sig på?

© iStock

De færreste af os har den helt store appetit, når vi er syge. Alligevel kender vi alle det gamle råd om, at vi skal spise, hvis vi vil blive raske. Forskning har dog vist, at det ikke altid er den rette vej frem.

Virus vs. bakterieinfektion

Selvom de fleste af os tror, at vi skal spise for at blive raske, så er det ikke altid sådan, det hænger sammen. Forskning har nemlig vist, at der er forskel på, hvordan man skal spise, alt efter om man har en virus-infektion eller en bakterieinfektion.

LÆS OGSÅ: Forkølelse – hvad skal du gøre?

Forskere fra Yale Universitet har undersøgt, hvordan mus reagerede på at spise, når de var inficeret med henholdsvis virus og bakterier. Resultatet viste, at det hjalp på musenes tilstand at spise, når de var ramt af en virus, men at tilstanden omvendt forværredes for de mus, der var ramt af en bakterie-infektion.

Stoppet næse og trykken for hovedet er nogle af symptomerne på bihulebetændelse. Tjek her, hvordan du bekæmper sygdommen.

Hvornår og hvad skal jeg så spise?

Er du ramt af en virus som forkølelse eller influenza, er det altså en god ide at få mad i maven til at styrke dig på - gerne sukkerholdig mad

Derimod kan det være en god ide at give maven ro, hvis du er ramt af en infektion som maveforgiftning – i hvert fald når det kommer til sukkerholdig mad. Så det gode gamle råd om cola og andre sukkerholdige madvarer, når du har maveforgiftning, er ikke en god ide ifølge undersøgelsen.

Spørgsmål og svar om influenza: Hvad er symptomerne på influenza?

VIDEO: Skal du spise, når du er syg?

Formentlig er det bedst at faste, når du er ramt af bakterie-infektion og bedst at spise, hvis du har virus.