Arbejder du på kontor? Så skal du drikke kakao
Det øger risikoen for hjertekarsygdomme, når vi sidder ned. Men nu har forskerne fundet hjælp til at bevare en sund karfunktion – fra en lidt uventet kant.
Det øger risikoen for hjertekarsygdomme, når vi sidder ned. Men nu har forskerne fundet hjælp til at bevare en sund karfunktion – fra en lidt uventet kant.
Er du slem til at stemple dine kolleger som usunde, hvis de trækker en kop kakao i kaffeautomaten? Så skal du nok tænke om.
Et nyt studie afslører nemlig sunde kvaliteter ved den varme drik. Forskerne tog udgangspunkt i, at mange af os sidder ned alt for meget. Det går ud over blodkarrenes evne til at udvide sig og kan på sigt øge risikoen for hjertekarsygdomme.
Forskere fra Birmingham Universitet undersøgte, om plantestofferne flavonoider i kakao kan modvirke de negative konsekvenser af at sidde ned i timevis.
40 mænd blev sat til(!) at sidde ned i to timer. Halvdelen var i god form, og den anden halvdel i dårlig form. De fik derefter enten kakao med et højt (395 mg) eller lavt (5,6 mg) indhold af flavonoider.
Det viste sig, at deltagere, der drak kakao med få flavonoider, oplevede et fald i blodomløbet – uanset kondition. Dem, der fik den flavonoid-rige kakao, undgik faldet i blodgennemstrømningen.
Selv hvis du har en god kondi, er du altså ikke beskyttet mod den midlertidige forringelse af blodkarrenes funktion. Men det kan godt betale sig at snuppe en kop kakao med mange flavonoider. Jo højere indhold af kakao, jo flere flavonoider!