Kvinde med bygkorn i øjet
Et bygkorn giver en rød hævelse på øjenlåget eller i vippekanten –

heldigvis varer almindelige bygkorn typisk ikke mere end et par dage. 

© iStock

Døjer du med bygkorn i øjet?

Et øjenlåg, der bliver rødt og hæver op, kan være temmelig generende. Men du behøver hverken at gå med klap eller blive hjemme, hvis du døjer med bygkorn. De er nemlig ganske ufarlige. Her besvarer vi de mest almindelige spørgsmål om en af de mest udbredte øjensygdomme.

18. juni 2020 af Iben Mortensen

Du har måske prøvet at vågne op med et irriteret øje og en hævet knop på øjenlåget? De fleste af os har nemlig oplevet at have et bygkorn. Men hvad er det egentlig, der forsager et bygkorn og hvor længe varer det? Her får du svar på alle dine spørgsmål. 

Spørgsmål og svar om bygkorn

 
Grafik af bygkorn
© iStock

Hvad er et bygkorn?

Ligesom alle andre steder på kroppen har vi også små hår siddende omkring øjnene – nogle af dem er vores øjenvipper. Hårene udspringer af talgkirtler i huden, og hvis en af disse kirtler bliver stoppet til, så talgen ikke kan komme ud via hårets udførselsgang, kan der opstå et bygkorn. Når talgen ligger og presser på i udførselsgangen, kan vævet til sidst blive irriteret, rødt og hæve op.


© iStock

To slags bygkorn

Der sidder både talgkirtler på ydersiden og indersiden af øjenlåget. Derfor skelner man mellem to slags bygkorn. Begge kan sidde i den øverste såvel som i den nederste del af øjenlåget.

  • Et udvendigt bygkorn sidder uden på øjenlåget, typisk langs øjenvippekanten. 
  • Et indvendigt bygkorn sidder under øjenlåget og kan få hele låget til at hæve op.
 

Hvor længe varer et bygkorn?

Rødmen og hævelsen varer som regel et par dage, når bygkornet er på sit værste. Medmindre der opstår infektion i bygkornet, vil symptomerne stille og roligt begynde at aftage igen. Efter et par uger er de fleste tilbage til deres normale jeg.

 

Er bygkorn farligt? 

Bygkorn kan være enormt generende, men der er ingen alvorlige risici forbundet med det. Bygkorn fører heller ikke andre øjensygdomme med sig, og du kan ikke blive blind af det, medmindre du får en heftig infektion, som du vælger at ignorere gennem meget lang tid, men det vil være svært.

 

Gør bygkorn ondt? 

Et bygkorn behøver ikke at være smertefuldt, men mange oplever en form for spænding omkring øjet. Øjet kan også klø og løbe i vand, simpelthen fordi det er irriteret. 

Hvis der går betændelse i bygkornet, kan det føles noget mere smertefuldt, og i så fald bør du snakke med din læge.


 
Et betændt bygkorn
Et betændt bygkorn © iStock

Hvordan ser bygkorn ud?

ALMINDELIGT BYGKORN
De fleste bygkorn starter som en rød hævelse på øjenlåget eller i vippekanten. Mange bygkorn bliver aldrig værre end dette. I nogle tilfælde kan du også skimte en gullig eller hvid knop, som ligner en bums. Det behøver dog ikke at være tegn på infektion, men kan blot være snavs eller talgrester. 

BETÆNDT BYGKORN
I sjældnere tilfælde kan der gå infektion i bygkornet, så det hæver endnu mere op. Du vil formentlig også kunne se noget gulligt under huden, der ligner en byld. Det sker, hvis der kommer bakterier ind til bygkornet gennem hårets udførselsgang.

BRISTET BYGKORN
Hvis du ikke behandler et inficeret bygkorn, risikerer du i særligt grelle tilfælde, at betændelsen presser så meget på, at den til sidst laver hul på huden og flyder ud.

 

Hvem får bygkorn?

Bygkorn kan ramme alle mennesker i alle aldre. Du er ikke mere tilbøjelig til at få bygkorn, fordi du har en bestemt hårfarve eller hudtype. Ofte er det dog de samme mennesker, der får bygkorn flere gange i livet.

 

Smitter bygkorn?

Bygkorn smitter ikke, så du skal ikke være bange for at få det, fordi du fx bor sammen med andre, der har bygkorn. Har du én gang haft et bygkorn, er der heller ikke nogen særlig risiko for, at der opstår et nyt på præcis samme sted.

 

Hvordan behandler man bygkorn?

Der findes forskellige metoder til at behandle og dulme bygkorn. Oftest vil bygkornet dog gå væk af sig selv uden behov for behandling. 

3 måder at behandle bygkorn

FOREBYG INFEKTION I BYGKORN MED ANTIBIOTISK SALVE
De fleste bygkorn forsvinder af sig selv, så længe du holder fingrene ude af øjet og er ekstra grundig med din håndhygiejne. Du må aldrig selv begynde at trykke på et bygkorn eller forsøge at kradse hul i det. Beskidte fingre kan nemt give betændelse. Du kan forebygge eller nedkæmpe en infektion i dit bygkorn ved at smøre antibiotisk salve på øjenlågskanten 1-2 gange om dagen. Dette får du på recept hos lægen.
DULM SPÆNDINGER MED VARME
Du kan lindre et ømt eller spændt bygkorn ved at lægge et varmt kompres på i 15-20 minutter ad gangen – fx en lunken, fugtig klud. For nogle hjælper det også at skylle øjet med kamillete, men ingen af disse metoder får bygkornet til at hele hurtigere – de lindrer kun.
LÆGEN HJÆLPER MED AT FÅ HUL PÅ BYGKORNET
I de værste tilfælde, hvor der går grim infektion i bygkornet, bør du gå til lægen, som vurderer, hvorvidt der skal et kirurgisk indgreb til for at få hul på bygkornet og dræne betændelsen. Det kan fx være, hvis øjenlåget hæver så meget, at du ikke kan se ud af det, eller det gør voldsomt ondt. Indgrebet foregår typisk hos en øjenklinik, hvor du bliver lokalbedøvet, mens lægen lægger et lille snit i huden, så betændelsen kan løbe ud.
 

Kan man gøre noget for at forebygge bygkorn? 

Det korte svar er nej. Hvis du er disponeret for at få bygkorn, så opstår det formentlig, uanset hvor god din hygiejne er, eller hvor godt du passer på dine øjne. Ligesom du ikke kan undgå at få bumser, hvis du er disponeret for at have uren hud.


 

Hvad er forskellen på bygkorn og haglkorn? 

Når bygkornet er helet, kan der sidde en lille bindevævsknude tilbage. Denne kalder man for et haglkorn. Det er en lille, hvid, hård knop, som i virkeligheden bare er et ar, der sidder der, hvor bygkornet var. Det er helt ufarligt og er bare et tegn på, at der engang var et bygkorn.


Kilde: Toke Bek, klinisk professor i øjensygdomme ved Aarhus Universitet 

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2020

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad hjælper dig til at slappe af i en travl hverdag?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: