Er der fordele ved at droppe alkohol helt?

Bobler og cocktails er skønne, men der er faktisk rigtig mange gevinster ved at lægge alkoholen helt fra dig. Udover at du selvfølgelig slipper for tømmermænd. Du sover bedre, og så mindsker du også risikoen for at få en række alvorlige sygdomme, særligt brystkræft.

Vinglas med gylden væske i, og en hånd der holdes op og siger 'nej'

ALKOHOL Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at holde op med at drikke alkohol, og flere og flere gør det i perioder.

© iStock

Selvom du holder dig under Sundhedsstyrelsens anbefalinger om ikke at drikke mere end 10 genstande om ugen, er der store sundhedsmæssige gevinster ved at lægge alkoholen på hylden.

Både på den korte og den lange bane.

En hverdag uden alkohol giver mere overskud, du mindsker risikoen for stress og depression, og så sover du bedre.

Dertil kan du måske hente lidt på badevægten, da der er en del kalorier i alkohol. Dit immunforsvar styrkes også, og risikoen for, at du udvikler en række alvorlige sygdomme, falder. Op mod 200 sygdomme og tilstande er ifølge Sundhedsstyrelsen forbundet med et indtag af øl, vin og spiritus.

Der er især fundet en stærk sammenhæng mellem alkohol og brystkræft.

Lyder et totalt farvel til mojitos og margaritas som en lidt for drastisk løsning, så har en måneds pause også mærkbare effekter. “Hvid januar” er blevet populært blandt mange, der indleder året med en måned uden alkohol. Og det kan være en god anledning til at give sine alkoholvaner et eftersyn.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke drikker over 10 genstande om ugen og højst fire på en aften.

DET VINDER DU PÅ KORT SIGT

  • Dit immunforsvar styrkes allerede efter to uger.
  • Din leverfunktion bliver også hurtigt forbedret.
  • Du får mere energi og overskud, da alkohol sløver hjernen.
  • Du står bedre mod stress og depression.
  • Du undgår at dumme dig i en brandert.

DET VINDER DU PÅ LANG SIGT

  • Måske oplever du i starten en forværring af din søvn. Men med tiden sover du bedre uden alkohol, der forstyrrer søvnen.
  • Du mindsker risikoen for bl.a. at få kræft og knogleskørhed.

Kilde: Maria Koch Aabel, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 16/2022

Newsletter background