Diætisten: Sådan kan du spise sundt i kantinen

"Kære diætist. Jeg betaler et fast beløb, og så kan jeg ellers spise alt det, jeg vil, i kantinen på mit arbejde. Det er lækkert, og der er meget at vælge imellem. Men mine bukser er begyndt at stramme. Hvordan kan jeg spise i kantinen på en sund måde uden at tage på?".

Kantinefrokost

FROKOST – bliver ofte indtaget i kantinen dagligt, og derfor må vi gerne stille krav til den.

© Getty Images

Vi er mange, der er så heldige at kunne bytte en leverpostejmad med slatten rødbede ud med frokost i en kantine. Hurra for det! Udvalget kan variere bredt – fra højtbelagt smørrebrød til lune retter og salatbar. Det gode ved kantinefrokost er, som du selv er inde på, at det ofte er meget lettere at få spist varieret, end når vi selv skal stå for madpakken dag ud og dag ind.

Det er næsten altid muligt at få sammensat en relativt sund tallerken mad, men desværre er det også altid muligt at blive fristet til knap så sunde valg. Det kender jeg kun alt for godt.

Jeg tror, kantinekokke er ligesom alle os andre. De vil gerne servere noget, som vækker jubel blandt dem, der skal spise maden. Så måske skal vi blive gode til til at klappe kantinemedarbejderne på skulderen for at servere revne grøntsager – ikke kun når de er proppet i en gulerodskage.

Bortset fra at nudge kantinepersonalet til at servere sunde ting, så kan du også selv gøre meget for at øse det rigtige på tallerkenen. Jeg hepper på dig, velvidende at det her er meget nemmere på papiret end i praksis.

3 TIPS

TIP 1: I salatbaren...

... skal du starte. For så er du sikker på, at der er plads på tallerkenen til at øse store mængder af det grønne op. Vælg gerne nogle af de mere grove grøntsager som kål og rodfrugter. Styr til gengæld uden om de salater, der er søbet ind i fede dressinger, og hop over brødcroutoner, fetaost og coatede nødder. Pep i stedet op med en enkelt skefuld pesto, avocado eller usaltede nødder hvis muligt.

TIP 2: Er der smørrebrød...

... kan det være et udmærket valg, hvis det er muligt selv at sammensætte. Fuldkornsrugbrød med magert pålæg, fx æg, fisk, fjerkræ, tomat eller avocado, giver dig masser af mæthed til hele eftermiddagen. Hold til gengæld igen med færdigsmurte madder, hvis de er dynget til i fedt pålæg som rulle- og spegepølse og pynt som ristede løg og remoulade.

TIP 3: Varme retter...

... kan være lidt en joker, da den sundhedsmæssige kvalitet svinger enormt fra kantine til kantine – og ofte også fra dag til dag. Den lune ret kan dog være en udmærket løsning, hvis den er baseret på mange grøntsager, eller hvis der serveres fx fjerkræ eller fisk. Hold lidt igen, hvis der er sovs, smeltet ost, lys stivelse som hvid pasta samt forarbejdet kød som pølse, bacon og skinke på menuen.

7 glimrende kantinevalg

Du må ikke tænke på en lyserød elefant. Hvad tænker du på lige nu? Præcis. Nogle gange er det nemmere at vide, hvad der er godt, og så navigere ud fra det frem for at prøve at undgå dit, dat og dut.

Finder du noget af det her i din kantine, så er det med at øse op!

  • Kål som broccoli, grønkål og rødkål
  • Rodfrugter, fx gulerod, rødbede eller pastinak
  • Bladgrønt som spinat, rucola og salat
  • Bælgfrugter som bønner, (kik)ærter og linser
  • Fisk, fx sild, laks, torsk eller makrel
  • Nødder, frø, kerner, mandler, oliven, avocado, hummus eller pesto
  • Drik vand til. Skål!