5 ting, du (måske) affaldssorterer forkert

Det tomme marmeladeglas skal i glascontaineren, og den udtjente plastikpose i plastcontaineren. Nemt. Men hvor skal gavepapiret og pizzabakken egentlig hen? Her er fem typer affald, vi typisk sorterer forkert.

Pizzabakke med pizza på bord

PIZZABAKKEN skal ikke i papcontaineren, når det sidste stykke er spist.

© iStock

1 Flamingo …


... skal ikke i plastcontaineren, selvom det spøjse materiale faktisk er plastik. Det er nemlig en anden type plast end det, der hører hjemme i den container, fx den tomme ketchupflaske. Flamingo skal i spanden med restaffald, medmindre der er en særlig genanvendelsesordning i din kommune.

2 Pizzabakken …


... skal i containeren med restaffald og ikke i den til pap. Bakkerne fra den lokale pizzamand er nemlig typisk belagt med et tyndt plastlag, som papcontaineren ikke er gode venner med. Emballagen fra din frysepizza kan du til gengæld roligt smide i papcontaineren, for den består kun af pap.

Læs også: Sund pizza – sådan!

3 Mælkekartonen …


... skal i de fleste kommuner i plastcontaineren, selvom det virker ulogisk. Det samme gælder faktisk alle mad- og drikkekartoner, og årsagen er, at indholdet i plastcontaineren ryger til et sorteringsanlæg, hvor det bliver eftersorteret, så både plasten og kartonerne kan genanvendes.

4 Jordbærbakken af pap …


... skal ikke altid i papcontaineren. Hvis den er “pæn”, altså kun med få eller ingen røde skjolder fra bærrene, hører den til sammen med pappet. Men hvis den er meget våd eller snasket, skal den i containeren til restaffald. Ellers risikerer den at ødelægge alt det andet pap.

Læs også: Jordbær – sommerbærret over dem alle

5 Gavepapir …


... hører ikke hjemme i papircontaineren, men i restaffald, fordi det ofte er belagt med en plasthinde. For meget gavepapir kan faktisk resultere i, at det “rigtige” papir ikke kan genanvendes til nyt papir, fordi den samlede kvalitet ikke er god nok.