Spis skrællen

Skræl er ikke skrald. Se her, hvor du især får sundhed ud af at spise “indpakningen”.

De allersundeste plantestoffer er koncentreret i skrællen og i det frugtkød, der sidder lige under skrællen.

Frugt og grønt er som bekendt pakket smukt ind fra naturens side, men faktisk er det ikke for at fryde dit øje. Skaller og skræller tjener derimod til at beskytte frugt og grønt mod ydre angreb og er bl.a. derfor proppet med plantestoffer, vitaminer og mineraler, der virker mod plantens fjender.

Det er det ydre, der tæller

De mange sunde stoffer i skrællen kan imidlertid også beskytte dig og din sundhed – ofte langt bedre end selve frugtkødet. Faktisk sidder hovedparten af de sunde stoffer i frugt og grønt i skrællen eller lige under, mens selve frugt- eller grønsagskødet primært indeholder vand og kulhydrater.

Smid ikke sundheden i skraldespanden

I Thailand har forskere fx undersøgt 28 frugter og fundet, at de med ganske få undtagelser alle var sundere udenpå end indeni.

Blandt andet har forskning vist, at en lodden kiwiskræl indeholder tre gange så mange antioxidanter som selve frugtkødet, og en æbleskræl kan ifølge ny forskning fra Cornell University i New York halvere væksthastigheden for tarmkræftceller pga. af de mange fytokemikalier.

Men hvis du vil have gavn af alle de sunde kræfter i skrællen, kræver det naturligvis, at de ikke ender i skraldespanden.

Her får du en guide til, hvordan du får spist mere skræl.

Mest læste lige nu
Motivation til vægttab

Hvilken alkohol indeholder færrest kalorier?

Sundhed

Hvorfor kan jeg ikke kende forskel på højre og venstre?

Søvn

7 effektive tips, der tackler tankemylder

Styrketræning

Rygtræning til en stærk og smertefri ryg

Styrketræningsøvelser

Få stærke ben med I FORMs julekalender

Psykologi

Lær at give slip på bekymringerne

Kalorieforbrænding

BEREGN: Hvor mange kalorier har jeg brug for?

5 km løbeprogram

PROGRAM: Kom i gang med at løbe 🎧

Desserter

Pistaciekugler

89,9 kcal
10 minutter
Forebyggelse

8 øvelser til smidigt og smertefrit bindevæv

Mere om Sund mad
Sund mad

Søde kartofler – sådan bruger du dem

Sund mad

Genvej til at lykkes med fermentering

Annonce

Sådan husker du at få dine 6 om dagen

Sund mad

14 nemme kokke-tips: Sådan bliver du en ninja i køkkenet

Sund mad

Lav en madplan – og slip for stress i supermarkedet

Sund mad

Her er de ingredienser, der bekymrer os mest

Sund mad

5 nemme måder at få brugt havens squash

Sund mad

Kan man spise halloweengræskar?

Sund mad

Kan man vaske sprøjtegift af frugt og grønt?

Sund mad

Derfor kan stempelkaffe være usundt

Sund mad

9 tips til at spise lidt sundere i ferien

Newsletter background
I FORM anbefaler
Superfood

Tjek vores bedste opskrifter med rødkål

Forebyggelse

Derfor er sauna så sundt

Psykologi

Test dig selv: Er du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Let at leve sundt: I FORMs træningsunivers og madplaner hjælper dig

Forebyggelse

Skal du være bekymret for nattesved?

Flad mave

Mavecamp for begyndere: Følg dette effektive program og se resultater

Træning

Få mere energi med denne morgentræning, der strækker og styrker

Psykologi

Depressions-test: Er du mere end bare trist?

Styrketræning

Nybegynder? Sådan kommer du nemt i gang med styrketræningen

Styrketræning

Farvel fedt, hej muskler