Studie: Kvinder i 50’erne er mest afhængige af ultraforarbejdet mad

Den store "light"-bølge i 1980'erne kan have medvirket til at gøre kvinder afhængige, mener forskere.

Bakker med takeaway-mad, der er ultraforarbejdede fødevarer.

TAKE AWAY er et eksempel på mad, der ofte er ultraforarbejdet, og som mange bliver afhængige af.

© iStock

Ultraforarbejdet mad som færdigretter, chips, sodavand og slik kan være decideret vanedannende.

Og i følge en ny undersøgelse publiceret i tidsskriftet Addiction er kvinder i 50'erne den gruppe, der har størst tendens til at være afhængige af de stærkt bearbejdede fødevarer. Studiet fra University of Michigan undersøgte godt 2.000 amerikanere mellem 50 og 80 år.

Læs også: Her er de mest ultraforarbejdede fødevarer

Resultaterne viste, at hver femte (21 pct.) af kvinderne i alderen 50-64 år opfyldte kriterierne for, hvad forskerne kaldte “afhængige af ultraforarbejdet mad”. For kvinder over 65 år var andelen kun halvt så stor, svarende til 12 pct. Også hos mændene var tallet væsentligt lavere.

Påvirket af reklamer

“Ultraforarbejdet mad, som ofte har gennemgået en meget stor forarbejdning og typisk indeholder høje niveauer af raffinerede kulhydrater, fedt og/eller tilsætningsstoffer, er blevet mere og mere almindelige siden 1980'erne,” siger Lucy K. Loch, der er hovedforfatter.

“Vores forskning tyder på, at kvinder, der var unge voksne i denne periode, kan være særligt sårbare.”

Hun peger på, at light-produkter, som er rige på tilsætningsstoffer netop blev massivt markedsført i perioden. Kvinder, der hoppede på trenden dengang, kan være blevet afhængige af madvarerne.

"Vi skal øge bevidstheden om risiciene ved ultraforarbejdet mad, især blandt kvinder i 50'erne," slutter Loch.