Skal man skylle ris i koge-poser?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du enten skyller, iblødsætter eller koger dine ris i rigeligt med vand. Men hvordan gør man med pose-ris?

Ris i pose

RIS I POSE er en nem løsning til hverdagsmaden, men tilberedningsmetoden kan gøre en forskel for din sundhed.

© iStock

Fødevarestyrelsen har en række anbefalinger, når det kommer til, hvordan du bør koge dine ris.

Du bør nemlig tage visse forholdsregler, så du slipper af med det giftige stof, arsen, i risene.

Rådene er blandt andet at koge ris i rigeligt vand, skylle dem godt eller sætte dem i blød inden kogning.

Men hvad er bedst, hvis du vælger den nemme løsning med at koge ris i en koge-pose?

“Hvis du skal koge ris i koge-pose, er det oplagt at koge dem i for meget vand,” siger Henrik Dammand Nielsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen:

“På den måde siver giftstoffet ud i vandet og forsvinder, når du hælder vandet fra risene efter kogning. Man slipper ikke helt for arsen, men det bliver reduceret væsentligt”.

Hvad er Arsen?

Uorganisk arsen er et kræftfremkaldende stof, der især øger risikoen for lungekræft, blærekræft og hudkræft.

Stoffet findes i jorden og grundvandet.

Hvor meget arsen, der er i grundvandet, skifter dog fra område til område. Derfor er det heller ikke til at sige, hvilke ris der indeholder mest arsen – heller ikke om indholdet er størst i konventionelle eller økologiske ris.

Fødevarestyrelsens generelle anbefalinger

Fødevarestyrelsen har en række anbefalinger til, hvordan du kan koge dine ris, så du sænker indholdet af uorganisk arsen i ris.

Du behøver ikke gøre alle tingene. Vælg blot den metode, der passer dig bedst.

Sæt i blød

Sæt risene i blød i koldt vand i et par timer i køleskabet.

I blød i kogende vand

Et andet alternativ er at hælde kogende vand over risene og lad dem stå i blød i 15-30 minutter.

Husk at hælde vandet fra risene, efter de har stået i blød, og kog dem i noget nyt vand.

Skyl risene

Skyl risene, inden du koger dem.

Kog i meget vand

Brug rigeligt med vand, når du koger dine ris – lige som når du koger pasta.

Hæld vandet fra risene lige inden, de er færdige.

Lad risene stå i nogle minutter i gryden med låg på.

KILDE: Henrik Dammand Nielsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen