Skal man skylle ris i koge-poser?
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du enten skyller, iblødsætter eller koger dine ris i rigeligt med vand. Men hvordan gør man med pose-ris?
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du enten skyller, iblødsætter eller koger dine ris i rigeligt med vand. Men hvordan gør man med pose-ris?
Fødevarestyrelsen har en række anbefalinger, når det kommer til, hvordan du bør koge dine ris.
Du bør nemlig tage visse forholdsregler, så du slipper af med det giftige stof, arsen, i risene.
Rådene er blandt andet at koge ris i rigeligt vand, skylle dem godt eller sætte dem i blød inden kogning.
Men hvad er bedst, hvis du vælger den nemme løsning med at koge ris i en koge-pose?
“Hvis du skal koge ris i koge-pose, er det oplagt at koge dem i for meget vand,” siger Henrik Dammand Nielsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen:
“På den måde siver giftstoffet ud i vandet og forsvinder, når du hælder vandet fra risene efter kogning. Man slipper ikke helt for arsen, men det bliver reduceret væsentligt”.
Uorganisk arsen er et kræftfremkaldende stof, der især øger risikoen for lungekræft, blærekræft og hudkræft.
Stoffet findes i jorden og grundvandet.
Hvor meget arsen, der er i grundvandet, skifter dog fra område til område. Derfor er det heller ikke til at sige, hvilke ris der indeholder mest arsen – heller ikke om indholdet er størst i konventionelle eller økologiske ris.
KILDE: Henrik Dammand Nielsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen