Skal frikadellefars hvile?
Et gammelt husmoderråd lyder, at frikadellefarsen skal hvile i køleskabet. Vi har undersøgt sagen.
Et gammelt husmoderråd lyder, at frikadellefarsen skal hvile i køleskabet. Vi har undersøgt sagen.
Du har garanteret lært af din hjemkundskabslærer, at den rørte fars skal ind og hygge sig i køleskabet, før du kan forme den til de runde frikadunser.
Men det betyder faktisk ingenting for smagen eller konsistensen, at kødet køles ned, inden du går i sving ved den varme stegepande.
Farsen bliver hverken mere fast eller smager bedre, og den kan heller ikke optage mere væske af en tur på køl.
Vil du forberede dig til aftensmaden om et par timer, er det selvfølgelig helt i orden at sætte den på køl indtil da, men gem aldrig den rå fars længere end til samme dag, da der kan opstå for mange sygdomsfremkaldende bakterier i kødet.
Drømmer du om lækre, sprøde og saftige deller på middagsbordet, så gør i stedet dig selv og dunserne den tjeneste at være opmærksom på, hvor længe du rører rundt i farsen. Den bliver nemlig mere og mere bastant, jo vildere du svinger grydeskeen, og du kan ende med at stå tilbage med nogle stenhårde frikadeller.
Bruger du en røremaskine, er det endnu nemmere at komme til at overgøre det, så vær nænsom og hurtig, når du rører kød sammen med de øvrige ingredienser.
Kilder: Line Bak Josephsen, klinisk diætist og kandidat i klinisk ernæring, og Puk Maia Ingemann Holm, chefkonsulent, Afdeling for Ernæring, Landbrug & Fødevarer