Skal frikadellefars hvile?

Et gammelt husmoderråd lyder, at frikadellefarsen skal hvile i køleskabet. Vi har undersøgt sagen.

Frikadeller på panden

FRIKADELLER Du behøver ikke lade farsen hvile, når du laver frikadeller.

© iStock

Du har garanteret lært af din hjemkundskabslærer, at den rørte fars skal ind og hygge sig i køleskabet, før du kan forme den til de runde frikadunser.

Men det betyder faktisk ingenting for smagen eller konsistensen, at kødet køles ned, inden du går i sving ved den varme stegepande.

Farsen bliver hverken mere fast eller smager bedre, og den kan heller ikke optage mere væske af en tur på køl.

Vil du forberede dig til aftensmaden om et par timer, er det selvfølgelig helt i orden at sætte den på køl indtil da, men gem aldrig den rå fars længere end til samme dag, da der kan opstå for mange sygdomsfremkaldende bakterier i kødet.

Drømmer du om lækre, sprøde og saftige deller på middagsbordet, så gør i stedet dig selv og dunserne den tjeneste at være opmærksom på, hvor længe du rører rundt i farsen. Den bliver nemlig mere og mere bastant, jo vildere du svinger grydeskeen, og du kan ende med at stå tilbage med nogle stenhårde frikadeller.

Bruger du en røremaskine, er det endnu nemmere at komme til at overgøre det, så vær nænsom og hurtig, når du rører kød sammen med de øvrige ingredienser.

Lav den perfekte sunde(re) delle

Rør kødet sejt med salt først.

Så kan farsen bedre binde væsken, og du slipper for at bruge en masse mel for at holde sammen på dellerne.

Riv løget.

Eller hak det fint. Så afgiver det mere smag, og du slipper for store stykker løg, der stikker ud af dellerne (og gør små smagsdommere mistænksomme).

Dyp skeen i vand.

Hav en kop vand klar, så du kan dyppe skeen mellem hver delle. Så klistrer farsen ikke fast, og du får smukke, runde dunser.

Put havregryn i farsen.

I stedet for mel. Voila, fibre!

Brug danskvand.

Det giver lige så lækre og smagfulde deller som mælk eller fløde.

Tag dellerne af panden straks.

Lader du dem ligge på panden i fx et kvarter, efter at du har slukket for blusset, så klæber der mere fedt til kødet.

Blend bælgfrugter.

Udskift op til en tredjedel af kødet med blendede kikærter eller lignende. Ikke nok med at du sparer penge, du tilsætter også sunde fibre, og ikke engang børn vil kunne spore bælgfrugterne i frikadellen.

Kilder: Line Bak Josephsen, klinisk diætist og kandidat i klinisk ernæring, og Puk Maia Ingemann Holm, chefkonsulent, Afdeling for Ernæring, Landbrug & Fødevarer