Hvor sundt er mælk?

Der har i de senere år været en ophedet debat om, hvor sundt mælk egentligt er. Den kan dog siges at være harmløs, så længe du drikker den i fornuftige mængder.

Mælk

Det er ikke usundt at drikke mælk, men omvendt giver den pasteuriserede mælk dig heller ikke noget unikt. Den indeholder udelukkende næringsstoffer, som du også kan finde i andre fødevarer.

© iStock

Er det sundt at drikke 1 liter mælk om dagen?

Er det usundt at drikke mælk til både morgenmad, frokost og aftensmad (i alt ca. 1 liter)?

SVAR: De senere år har der kørt en ophedet debat om mælks sundhedsværdi, men den herskende opfattelse i det videnskabelige miljø er dog fortsat, at mælken er god nok. Hvis man nærstuderer den mest seriøse forskning og sammenholder den med de officielle anbefalinger, er konklusionen da også, at mælk er en harmløs drik – forudsat at du hører til dem, der kan tåle den, og at du drikker den i fornuftige mængder.

Hovedproblemet med mælk er nemlig, at det er en forholdsvis kalorierig drik. Drikker du en liter mælk i løbet af dagen, svarer det kaloriemæssigt til, at du hælder trekvart liter sukkerfyldt cola indenbords. Det er vel at mærke, hvis der er tale om minimælk.

Er det den federe letmælk, er kalorieindholdet 1:1 i forhold til sodavand – og helt slemt bliver det, hvis du sværger til sødmælk. Flydende kalorier mætter dårligere end samme mængde indtaget i fast form.

Alternativer til komælk vinder frem

Sojadrik, havredrik og rismælk er bare nogle af de alternativer til mælk, der er kommet på markedet. Nogle af dem er ganske fornuftige, mens andre er nogle halvsløje erstatninger.

3 ting, du bør være opmærksom på:

  • Sørg for at tjekke deklarationen. Det er optimalt, hvis drikken giver dig mindst 4 gram protein pr. 100 gram.

  • Rummer under 5 gram kulhydrat.

  • Og er beriget med kalcium i en mængde på 100-120 mg pr. 100 gram.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 5/2018