Feder et par glas mælk om dagen?

Jeg kan godt lide mælk, men vil ikke drikke for meget, fordi jeg har hørt, at det feder. Passer det? Feder sødmælk meget mere end letmælk og skummetmælk?

Spørgsmål

Jeg kan godt lide mælk, men vil ikke drikke for meget, fordi jeg har hørt, at det feder. Passer det? Feder sødmælk meget mere end letmælk og skummetmælk?

Svar

Det kommer an på, hvad mælk sammenlignes med.

Kigger man på kalorieindhold pr. 100 g, indeholder letmælk ikke flere kalorier end frugt som pærer, æbler og ferskner. Men det er sjældent, at man nøjes med at drikke, hvad der svarer til 100 g. Det er, hvad der er i et halvt glas, og de fleste af os drikker mindst et glas og gerne flere i løbet af dagen.

Sødmælk

Sødmælk indeholder ca. 140 kalorier pr. glas. Drikker man tre glas om dagen, bliver det til 420 kalorier i alt. Det svarer til lidt under 20 pct. af en gennemsnitspersons samlede daglige energi behov. Sødmælk, der drikkes til måltider, bliver altså en væsentlig kaloriebidrager.

Letmælk

Letmælk indeholder mindre fedt, men tre glas om dagen giver cirka 300 kalorier, hvilket også er en betydelig del af det daglige kaloriebehov.

Skummetmælk

Skummet- og kærnemælk indeholder derimod halvt så mange kalorier som sødmælk. Tre glas fedtfattig mælk om dagen vil udgøre omkring 10 pct. af vores samlede daglige energibehov.

Hvis der tages højde for eksperternes råd om at nedsætte det daglige fedtindtag, så maksimalt 30 pct. af kalorieindtaget stammer fra fedt, er det sødmælk, man skal holde sig fra. Ikke nok med, at mælken bidrager med en masse fedt; det er tilmed af den usunde mættede slags.

Har du for meget fedt på kroppen? Tjek din fedtprocent her.