Diætisten: Derfor kan du roligt spise frugt

"Kære diætist. Jeg nyder flere stykker frugt dagligt. Men nu er jeg kommet i tvivl om, hvorvidt jeg spiser for meget frugt? For jeg har læst et sted, at det er fyldt med sukker og derfor feder."

Banan-is

FRUGT – Frosne modne bananer og en lille sjat vand. Det hele op i blenderen og vupti ... den lækreste is!

© iStock

Der er ingen grund til at tro, du spiser for meget frugt.

Ja, der er kulhydrater i form af frugtsukker i frugt, og det er derfor, man nogle gange kan læse, at man skal undgå det, hvis man vil tabe sig, men det er ude af proportioner.

Bare fordi frugt smager sødt, er det ikke ensbetydende med, at du tager på af det. Tværtimod. Frugt er nemlig relativt kaloriefattigt og indeholder masser af væske, der fylder i mavesækken og virker mættende. Tyggearbejdet sætter samtidig gang i hele din fordøjelse.

Find kalorieberegnede kostplaner, der passer til dit behov her

Frugtens sukker ser jeg faktisk som et kæmpe plus, hvis du ikke vil tage på, for når du craver en hel pose Pingvinmix (bare et tænkt eksempel 😬), kommer broccolibuketter næppe til at gøre det for dig – men det kan en bakke jordbær eller noget vandmelon måske.

Og ja, der er flere kalorier i melon end i broccoli, men der er stadig meget få kalorier i frugt og bær! Og ud over sukkeret får du kostfibre, vitaminer, mineraler og masser af antioxidanter, som du ikke får fra slik.

Studier viser da også samstemmende, at frugt er associeret med lavere dødelighed fra cancer såvel som hjerte-kar-sygdom og diabetes.

Hvis du gerne vil tabe dig, er der dog et par enkelte undtagelser fra ovenstående. Dem kan du se her.

Antiinflammatorisk kost - sådan skal du spise

Tip 1: Flydende frugt ...

... i form af juice er en anden sag.

Her er fibrene ofte fjernet, og der er ingenting at tygge på, samtidig med at kalorieindholdet nærmer sig kalorieindholdet i sodavand.

Det allersundeste er at drikke vand og spise frugt. Elsker du juice, så begræns det gerne til et enkelt glas dagligt.

Tip 2: Tørret frugt ...

... indeholder også gode vitaminer, mineraler og fibre, men da det hele her er ekstremt koncentreret, får du mange flere kalorier med de tørrede varianter end de friske.

Det samme gælder frysetørret frugt. Tørret frugt tæller derfor heller ikke med i anbefalingen med de 600 g frugt og grønt om dagen.

Tip 3: Syltet frugt ...

... i form af marmelade osv. består ofte af en større eller lige så stor andel sukker som frugt eller bær.

Det betyder ikke, at du ikke kan spise syltetøj, hvis du vil tabe dig, for det kan faktisk være et glimrende alternativ til fx nutella på morgenens grovbolle, men du kan altså ikke spise uhæmmede mængder af det. Medmindre du skærer noget andet fra.

Favoritter med frugt

Frugt er lækkert hele døgnet. En af frugts største forcer er, at det med sin sødme og konsistens kan hjælpe til med at få mere bitre og grove madvarer til at glide ned.

  • Fra morgenstunden Brug frugt som farverig pynt på grød, gryn eller yoghurt. Prop bananer i din pandekagedej eller bær i din smoothie. Sødmen gør sukker, honning og sirup overflødig.

  • Til frokosten Skift spegepølsen ud, og brug frugt, fx banan eller jordbærskiver, på groft rugbrød. Det er klimavenligt, og du sparer dig selv for masser af mættet fedt, nitrit, salt osv.

  • Til aftensmaden Det er oplagt at putte årstidens frugt og bær i dine salater, men de fungerer også som tilbehør til mange varme retter, fx som topping på suppe, fintrevne i sovsen eller i en chutney.

  • Til dessert og den søde tand Frugt kan hakkes og stå alene i en frugtsalat, men du kan også lave nicecream eller spare sukkeret ved at putte det i kager, muffins, snegle, tærte, crumble, trifli og mousse. Ligesom du kan grille dem på eftervarmen.

Frugt-topscorerne

Al frugt er godt, og det bedste er at variere, så du får mange forskellige slags, da de har hver deres styrker.

🍐 Pære

Indeholder hele 3,6 gram fibre pr. 100 gram.

🍉 Melon

Giver dig under 100 kcal pr. 100 gram.

🍊 Appelsin

Giver dig særligt mange B-vitaminer i form af B6-vitamin og folat, som er med til at sænke risikoen for hjerte-kar-sygdom.

🍑 Fersken

Er den frugt, der er rigest på E-vitamin.

🍌 Banan

Er vinderen, når det kommer til indholdet af mineraler som magnesium og kalium.

Vidste du, at kalorie- og sukkerindhold i 1 banan svarer til det i 5 stykker vingummi eller ½ Marsbar?

🥝 Kiwi

Er topscorerne, når det kommer til C-vitaminer, der er vigtige i blandt andet forebyggelsen af flere kræftformer.

Kilde: Veterinær- og Fødevaredirektoratet