Diætisten: Derfor kan du roligt droppe mellemmåltiderne
"Kære diætist: Jeg vil gerne tabe mig og har hørt, at det er vigtigt, at jeg spiser jævnligt gennem dagen, så min forbrænding ikke går i stå. Er det rigtigt?"
"Kære diætist: Jeg vil gerne tabe mig og har hørt, at det er vigtigt, at jeg spiser jævnligt gennem dagen, så min forbrænding ikke går i stå. Er det rigtigt?"
MELLEMMÅLTIDER – Kan du gætte, hvad vi oftest spiser mellem måltiderne?
Det er en myte, at forbrændingen går i stå, hvis den ikke løbende får tilført mad.
En anden udbredt teori er, at du bliver hundesulten, hvis du ikke får mellemmåltider, og derfor vil kaste dig frådende over det næste måltid og samlet set få for mange kalorier. Det er sikkert sandt for nogle, men for andre vil det faktisk være smart at droppe mellemmåltiderne. Jeps, hvert og ét.
Det kan nemlig meget vel være de snacks, du spiser mellem dine måltider, der får tallet på vægten til at snige sig opad.
Beregn: Hvor mange kalorier har du brug for?
Og det bliver vildere endnu. For du kan også uden problemer skippe et af dagens hovedmåltider, fx morgenmaden. Din krop vil stille og roligt vænne sig til ikke længere at vågne op sulten, og du sparer en del kalorier.
Hvis du er rask og ikke er undervægtig, kan du sågar faste en hel dag indimellem. Vi går ikke sukkerkolde, som nogle ynder at kalde det, for kroppen frigiver fedt fra vores fedtlager, som den kan “spise” af, så du stadig får den energi, du skal bruge.
I dyreforsøg har faste vist sig at kunne forebygge en del sygdomme og forlænge livet. Det ville tage mange år at lave de samme forsøg med mennesker, da vi generelt lever længere, men forskere mener, at de biologiske mekanismer også gælder for os mennesker, så måske vil vi også kunne drage fordel af at faste regelmæssigt.
Her får du nogle tips til at spise færre gange dagligt. Og hvis du reelt har brug for mellemmåltider, får du også en række sunde forslag til dem.
... for der findes ikke nogen one-size-fits-all, når det kommer til antallet af måltider pr. dag. Er du elitesportsudøver, kan du fx have brug for både tre hovedmåltider og et par mellemmåltider for at få nok energi.
For de fleste af os andre vil det formentlig fungere fint med væsentligt færre måltider. Du kan fx prøve en uge med og en uge uden morgenmad og observere, om det får dig til at spise mere resten af dagen. Gik det amok for dig? Eller trivedes du okay?
... det kan være svært at afgøre. Prøv at tænke på din sult på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er “sulten for sjov”, og 10 er så sulten, at du kunne spise en hest.
Ligger din sult under cirka 6 på skalaen, så start med et stort glas vand eller en kop te, inden du kaster dig over ostemadderne.
Det er ikke farligt, at maven lige får lov at rumle lidt, og sult har det med at komme og gå, så hvis du lige fokuserer på noget andet, kan du sikkert sagtens holde den kørende til næste hovedmåltid.
... få pulsen op med en hurtig tur på trapperne eller rundt om bygningen, hvis du føler, du er ved at gå lidt kold, og der stadig er et stykke tid til næste måltid. Det vil nemlig få din krop til at forbrænde fedt og dermed lave energi til dig. Ret så smart!
Okay så ... nogle gange har vi af en eller anden grund brug for et mellemmåltid. Her får du en stribe sunde alternativer til chokoladebaren og chipsposen.
Groft knækbrød med banan
Groft knækbrød med hytteost og peberfrugt
Grøntsagssuppe
Havregryn med mælk
½ avocado
En håndfuld oliven, mandler eller nødder
Et kogt æg
Grøntsagsstave med yoghurtdip
Yoghurt naturel med frugt og nødder
En portion nicecream (frosset blendet banan)
En håndfuld bær og nødder
Rugbrød med fiskepålæg
Bananpandekage med en klat yoghurt og bær
En greenie