Derfor skal du passe på med lakrids og lakrids-te
Danske forskere har fundet overraskende højt indhold af skadelig syre i lakridser. Se, hvor meget lakrids, du må nyde.
Danske forskere har fundet overraskende højt indhold af skadelig syre i lakridser. Se, hvor meget lakrids, du må nyde.
Går du altid efter det sorte slik på bland-selv-hylderne? Så skal du nok kun fylde meget lidt i posen. Lakrids kan nemlig være mere skadeligt for blodtrykket end hidtil antaget.
Et dansk studie viser, at selv små mængder lakrids eller lakridste indeholder forbavsende store mængder af stoffet glycyrrhizinsyre, som kan få blodtrykket til at stige.
Forskere analyserede 219 forskellige lakridsprodukter på det danske marked. Heriblandt lakridsblandinger, lakridsbolsjer, lakridsdragéer, lakridschokolade, lakridsis og lakridste.
I mange af produkterne fandt de så højt indhold af glycyrrhizinsyre, at blot 4-5 gram lakrids eller så lidt som 83 ml te var nok til at overstige EU’s grænseværdier på max. 100 milligram glycyrrhizinsyre om dagen.
Derudover var 10 pct. af produkterne ikke varedeklareret tilstrækkeligt i forhold til indholdet af glycyrrhizinsyre.
Studiet er det største lakridsstudie til dato, og forskerne håber, at resultatet kan få myndighederne til at lave kampagner, der advarer folk mod at spise for meget lakrids.
Kan du godt lide produkter med rålakrids? Fødevarestyrelsen anbefaler max. 2 g dagligt af denne slags.
Kilde: Science Direct
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 11/2023