Forskere: Derfor bliver chokolade sundere i fremtiden

Et hold forskere mener at have knækket koden til fedtfattig chokolade.

Kvinde der spiser chokolade.

CHOKOLADE – Mindre fedt, men samme tilfredsstillelse. Det lyder næsten for godt til at være sandt!

© iStock

Løber dine tænder også i vand, når du bliver tilbudt et stykke chokolade?

Så har vi godt nyt. Et hold forskere fra Leeds University påstår nemlig, at de har fundet ud af, hvad der gør den søde, brune snack så pokkers uimodståelig. Og dermed også løsningen på, hvordan den bliver sundere.

Ifølge forskerne ligger chokoladens tiltrækningskraft først og fremmest i dens tekstur, som ændrer sig radikalt, fra det øjeblik, vi putter den i munden, til den rammer tungen. Og netop den mener forskerne godt, man kan bevare, selvom man fjerner noget af fedtindholdet.

Ved at benytte en tunge speciallavet med 3D kunne forskerne præcist afkode den fysiske proces, der finder sted, når chokolade ændrer sig fra solid form til en silkeblød opløsning i munden.

De så, at det er chokoladens yderste fedtlag, der sammen med spyt får chokoladen til at blive cremet og smelte på tungen. Fedtet inde i chokoladen havde langt mindre betydning for fornemmelsen.

Forskerne mener derfor, at man i fremtiden sagtens vil kunne reducere fedtet i chokolade – såvel som i andre madvarer som is, smør og ost – uden at gå på kompromis med den lækre cremede mundfølelse.

3 gode ting ved (mørk) chokolade

Chokolade i sin nuværende form er faktisk også sundt – så længe du vælger den mørke med minimum 60-70 % kakao.

Godt for kredsløbet

Kakaobønner er sprængfyldte med såkaldte flavonoider, nogle særligt kraftfulde antioxidanter, der beskytter kredsløbet. Forskere har fundet, at personer, der indtager mørk chokolade jævnligt, har 37 pct. lavere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og 29 pct. lavere risiko for at blive ramt af hjerteslag.

Giver et energiboost

Mørk chokolade har nogle af de samme opkvikkende egenskaber som kaffe. Det skyldes stoffet theobromin, der findes i kakaobønnerne. Studier har også vist, at mørk chokolade kan fremme ydeevnen under træning.

Ligesom rødbede øger mørk chokolade nemlig kroppens produktion af nitrat, der udvider blodkarrene og fremmer iltoptagelsen.

Mætter længe

Kakaosmør består hovedsageligt af nogle bestemte fedtsyrer, der ligger længe i mavesækken og sender besked til hjernen om, at den ikke behøver at spise mere foreløbig.

Forskning har fx vist, at personer, der starter dagen med lidt mørk chokolade, spiser 17 pct. mindre resten af dagen end personer, der starter dagen med lys chokolade.

Kilde: The University of Leeds

IFORM nr. 8/2023