Spørgsmål og svar til I FORMs ruteplanner

Hvordan tegner og gemmer jeg en rute? Hvad betyder alle symbolerne på kortet? Og kan jeg ændre på en løberute, jeg allerede har gemt? Få svar på alle dine spørgsmål til I FORMs ruteplanner her.

Spørgsmål til I FORMs ruteplanner

RUTEPLANNER FAQ Har du spørgsmål til I FORMs ruteplanner – eller vil du vide mere om, hvordan du bedst bruger den? Så kan du få hjælp her!

I marts 2020 opdaterede vi I FORMs ruteplanner med bl.a et nyt kort. Det har betydet, at en del funktioner er forbedret – og at andre er forsvundet. Her finder du svar på de hyppigst stillede spørgsmål til vores ruteplanner.

Hvordan tegner jeg en rute?

Når du er på kortet (klik på "Mål din rute her" fra ruteplannerens forside), så start med at finde det sted, hvor din rute starter (brug søgefunktionen øverst til højre eller træk/zoom i kortet.

  • På mobil: Brug to fingre til at zoome ind og ud.

  • På computer: Brug scrollhjulet på din mus eller zoom-knapperne i øverste venstre hjørne).

Når du klikker på kortet første gang, sætter du dit første punkt på din rute – og så er du i gang.

Ruten opdaterer sig løbende for hvert punkt, du sætter – dvs. tæller kilometer og antal forbrændte kalorier. Det betyder, at du ikke behøver at "afslutte" ruten for at kunne se rutens længden.

OBS: Hvis du ønsker at gemme din rute, skal du logge ind i Ruteplanneren, FØR du tegner din rute.

Hvordan finder jeg frem til min egen by eller vej?

Du kan enten zoome dig frem til det sted på kortet, hvor du vil starte din rute, eller bruge søgefunktionen i øverste højre hjørne (klik på luppen oven på kortet).
OBS: På computer kan den nemt forveksles med søgningen til IFORM's hovedsite, som ligger lige oven over.

Kortsøgningen kan maksimal vise fem resultater ad gangen, og da kortet gælder hele verden, kan du opleve, at den by eller vej, du søger efter, ikke er blandt de fem resultater.

Løsningen er at søge mere specifikt, skriv fx "Kerteminde" i stedet for bare "Ker", eller "Slotsgade, Dronninglund" i stedet for bare "Slotsgade".

Hvordan sletter jeg et punkt på min rute?

  • På mobil: Tryk på knappen "Slet punkt" nederst til højre på kortet.

  • På computer: Klik på det lille skraldespands-symbol med teksten "Slet punkt".

Når du gør det, sletter ruteplanneren det senest satte punkt på din rute. Du kan slette lige så mange punkter, du vil – ét af gangen.

Kan jeg flytte et punkt på min rute?

Nej, du kan desværre ikke flytte et eksisterende punkt i ruteplanneren. Skal du lave om i din rute, må du gå baglæns og slette ruten punkt for punkt, indtil du kommer til det punkt, der er placeret forkert – og så tegne ruten på ny herfra.

Kan jeg tegne min rute, så den automatisk følger veje og stier?

Ja. Vores ruteplanner er per default sat til at tegne ruter manuelt, dvs at den sætter en lige streg mellem de punkter, du sætter på kortet. Det er en fordel, hvis du skal tegne en rute på steder, hvor der på kortet ikke er markeret en vej eller sti, fx hvis du skal krydse marker, løbe gennem skov, over boldbaner og lignende.

Men du kan nemt skifte optegnings-metode, så du automatisk får tilpasset din rute til eksisterende stier og veje. Gør du det, vil ruteplanneren tegne den korteste vej, den kan, mellem dine punkter, ved at følge eksisterende veje eller stier på kortet.

Gør sådan her:

  • På mobil: Fjern hak ud for "Fugleflugt" – lille knap nederst til venstre på kortet.

  • På computer: Sæt hak ud for "Tilpas rute til stier og veje" nederst til venstre under kortet.

Du kan frit skifte mellem de to optegnings-metoder, mens du tegner din rute, så du fx lader din rute automatisk følge stier og veje en del af ruten og så slår funktionen fra, når du har brug for at lade din rute krydse en græsmark.

Hvorfor følger ruten ikke altid den vej, jeg har bedt om?

Når du lader din rute automatisk følge stier og veje, kan du komme ud for, at ruten "nægter" at følge en sti eller vej, som du gerne vil følge, men i stedet tegner en "omvej" uden om din foretrukne rute for at forbinde dine to punkter.

Det kan skyldes, at den sti eller vej, du gerne vil benytte, ikke er egnet til den ruteform, du har valgt (du kan fx ikke få lov til at tegne en løberute på en motorvej ...). Problemet kan også skyldes en teknisk fejl.

Uanset hvad, kan du løse problemet ved at skifte over til at tegne ruten manuelt (Se her hvordan du gør) – hvis du selvfølgelig er sikker på, at du gerne må gå, løbe eller cykle på den valgte vej eller sti.

Når du skifter til manuel optegning, sætter ruteplanneren bare en lige linje mellem dine punkter. Du kan skifte tilbage til automatisk optegning, når du er kommet forbi dit "problem-punkt" på ruten.

Hvad betyder alle symbolerne på kortet?

Det kort, vi bruger til ruteplanneren, hedder OpenStreetMap. Der er mange forskellige symboler på kortet for alt fra skov, marker og søer til forskellige typer veje, stier og rastepladser og seværdigheder.

Herunder kan se en forklaring af nogle af de vigtigste, du kan støde på, når du tegner en cykelrute, vandrerute eller løberute.

Vil du vide mere om alle de kortsymboler, der er på kortet, kan du tjekke OpenStreetMaps egen wiki-side her.

Hvorfor mangler der stier eller andet på kortet?

Det kort, vi bruger i ruteplanneren, er et såkaldt Open Source-projekt, hvor tusindvis af brugere verden over konstant hjælper med at rette og forbedre kortet.

Det betyder, at du forhåbentlig vil opleve, at mange features (fx bålpladser, vandposter m.m.) samt mange mindre stier, som normalt ikke er med på andre kort, vil være med på dette kort.

Men det kan også betyde, at nogle områder ikke er så godt dækket ind, som de kunne være.

Hvis det gælder for dit område, beklager vi. Her anbefaler vi, at du optegner din rute manuelt – punkt for punkt – og ikke automatisk lade den følge stier og veje.

Hvis du er interesseret i at hjælpe til med at forbedre kortet i dit område, så se her, hvordan du gør:
Getting involved with OpenStretMap (ekstern side på engelsk)

Hvordan skifter jeg til satellitkort?

Du kan desværre ikke skifte til satellitkort i ruteplanneren. Det kort, vi bruger nu, findes kun i tegnet udgave.

Kan jeg gemme min rute?

Ja, det kan du. Det kræver dog at du har oprettet dig som bruger på iform.dk, så du senere kan logge ind og genfinde dine ruter.

Du kan hurtigt oprette en profil direkte fra Ruteplanneren. Det er nemt og koster ikke penge.

Opret dig som bruger sådan her:

  1. Klik et tilfældigt sted på kortet – du får nu en boks frem, hvor du kan vælge enten at logge ind eller oprettet dig som ny bruger. Klik på "Opret bruger".
  2. Du kommer nu til siden "Trin 2 af 3: Tjek dine oplysninger". Indtast navn og e-mail og klik på knappen Næste.
  3. Nu kommer du til "Trin 3 af 3: Vælg adgangkode" – indtast en adgangskode efter eget valg, klik af at du ikke er en robot og klik på knappen "Opret profil".
  4. Vi sender dig nu en bekræftelsesmail med et link, som du skal klikke på for at aktivere din nye brugerprofil. Når det er gjort, skal du logge ind. Herefter bliver sendt videre til I FORMs forside, og kan finde din gemte rute sådan her.

Gem rute sådan her:

  1. Log ind først – FØR du tegner din rute. Ellers kan du ikke gemme den efterfølgende.
  2. Tegn ruten færdig.
  3. Klik på "Gem rute".
    På mobil: Tryk på på knappen "Gem rute" nederst til venstre på kortet.
    På computer: Klik på knappen "Gem rute" nederst til højre under kortet.
  4. Navngiv ruten. Vælg et navn, så du kan genkende ruten senere. Undlad at skrive personfølsomme oplysninger her, som fx dit fulde navn eller din adresse.
  5. Indtast evt. din vægt. Vægten skal vi udelukkende bruge, hvis du vil have udregnet dit kalorieforbrug på den pågældende rute.
  6. Klik nu "Gem ruten". Din rute er nu gemt
  7. Du kan altid genfinde dine gemte ruter under "Mine ruter". Du kan ikke ændre på ruter, du allerede har gemt, men du kan til gengæld slette dine gamle ruter – og oprette lige så mange nye ruter, som du har lyst til.

Hvor vælger jeg, om min rute er en løberute, cykelrute eller vandrerute?

Det gør du to forskellige steder, afhængig af om du bruger ruteplanneren på mobil eller på en computer:

  • På mobil: Klik på "Indstillinger" i bunden af side. Så folder alle ekstra-funktioner til ruteplanneren sig ud – bl.a. valg af rutetype.

  • På computer: Klik på Løb, Gang eller Cykling under Angiv din motionstype – lige under kortet.

Når du vælger motionstype, tilpasser ruteplanneren beregningen af dit kalorieforbrug, så det passer til den valgte motionsform.

I FORMs ruteplanner - rutelængde

RUTENS LÆNGDE Ruteplanneren måler automatisk din rute i takt med, at du sætter nye punkter. Du kan se rutens længde i km under kortet (på computer) eller øverst til venstre i kortet (på mobil).

Hvordan måler jeg længden på min rute?

Ruteplanneren beregner automatisk længden af din rute i takt med, at du tegner den.

Det betyder, at du både bruge ruteplanneren til at tjekke, hvor langt du har løbet, gået eller cyklet, når du kommer hjem, OG til at planlægge din tur, inden du tager hjemmefra.

Hvis du fx gerne vil løbe præcis 5 km, så er ruteplanneren et genialt værktøj til at måle op og planlægge din løbetur. Det samme gælder, hvis du fx har brug for nogle pejlemærker undervejs, så du fx på forhånd ved, at når du har nået et bestemt vejkryds, har du cyklet 10 km.

Når du gemmer din rute, vil information om rutens længde også blive gemt og fremgå af oversigten under "Mine ruter".

Hvordan udregner jeg mit kalorieforbrug?

Ruteplanneren beregner løbende dit kalorieforbrug i takt med, at du tegner ruten. Du kan se tallet lige under kortet (på computer) eller øverst til venstre (på mobil).

Du skal huske at angive både din motionstype (løb, gang eller cykling) og din vægt, hvis du vil have en så præcis kalorie-beregning som muligt.

Vær dog OBS på, at de er stor forskel på individuelle personer kalorieforbrænding, og at ruteplannerens kalorieberegning er baseret på gennemsnitstal.

Ruteplanner - hastighed

HASTIGHED Her er en 5 km løbe-rute, som er løbet på 30 minutter. Ruteplanneren udregner automatisk gennemsnitshastigheden til 10 km/t – og viser også hastigheden i minutter pr. km, her 6 minutter/km.

De 335 kcal er her kalorie-forbruget på 5 km-ruten for en person på 67 kg.

Hvordan beregner jeg min gennemsnitshastighed?

Hvis du indtaster din tid – altså hvor lang tid, det tog dig at tilbagelægge ruten – under kortet (eller under Indstillinger på mobil), beregner ruteplanneren automatik både din gennemsnitshastighed i km/t, og hvor mange minutter du løber pr. km.

Ud over at se, hvor hurtigt du har løbet, kan du også bruge denne funktion i din planlægning. Hvis du fx gerne vil løbe 5 km på 30 minutter, kan du måle et 5 km rute op i ruteplanneren, indtaste 30 minutter under tid – og så se, at du for at nå dit mål må bruge 6 minutter i gennemsnit pr. km og skal have en gennemsnitsfart på 10 km/timen.

Kan jeg se højdeprofil på min rute?

Nej, det er desværre ikke muligt at se højdeprofil på din rute med den kort-løsning, vi bruger øjeblikket.

Hvordan finder jeg mine gemte ruter?

Du finder dine ruter ved at klikke på linket "Mine ruter" under selve kortet (på computer) eller under "Indstillinger" på mobil.

Du skal være logget ind på sitet, for at kunne se dine gemte ruter. Hvis du ikke er logget ind, bliver du automatisk ledt til logind-siden – og herfra til oversigten med dine gemte ruter.

Findes alle mine gamle ruter stadig?

Ja, alle ruter, der er oprettet i den gamle ruteplanner, er flyttet med over på den nye. Har du tidligere gemt ruter, kan du finde dem her:

Mine ruter – find dine gemte ruter her

Kan jeg ændre på en rute, jeg har gemt?

Nej, har du først gemt din rute, kan du ikke ændre på den. Så må du tegne en ny. Du kan tegne lige så mange ruter, du vil.

Du kan dog godt ændre navn og og type på din gemte rute (klik på knappen Ret info over kortet, der viser din rute).

Kan andre se mine ruter?

Dine løberuter er ikke synlige på I FORMs website for andre end dig – dvs. at ingen kan komme ind til siden med dine ruter.

Google indekserer dog alle løberuter, og de vil derfor kunne søges frem på det navn, du har givet ruten eller det område, ruten er oprettet i. Men ruterne vil ikke indeholde nogen information, der knytter dem til dig, såsom dit navn, dit brugernavn, din adresse eller din e-mail.

Kan jeg slette mine ruter igen?

Ja, du kan slette alle de ruter, du selv har oprettet. Gå ind på ruten via siden "Mine ruter" og klik på knappen Slet rute ovenover kortet med din rute. Bekræft dit valg – og ruten er væk!

Hvordan deler jeg min rute?

Hvis du vil dele din rute, skal du kopiere webadressen på din rute (enten i browserens adressefelt eller ved at kopiere det link, som står i bunden af din rute under "Del din rute") – og sende det på mail eller lægge linket på ind på det sociale medie, du gerne vil dele det på.

Mobil-genvej til ruteplanneren

MOBIL-GENVEJ TIL RUTEPLANNEREN Du kan nemt lave en genvej på din mobil til ruteplanneren, så du nemt og hurtigt kan komme ind til den, når du skal bruge den. (Her vist på en iPhone)

Findes ruteplanneren som en app?

Nej, ruteplanneren findes ikke som en app. Ruteplanneren er dog tilpasset, så du nemt kan bruge den på din mobil via en webbrowser.

Hvis du gerne vil have nem adgang til I FORMs ruteplanner via din mobils skærm, så gør dette:

  1. Gå ind på ruteplanneren på din mobil
  2. Klik på din mobils dele-symbol i bunden af skærmen.
  3. Vælg muligheden "Føj til hjemmeskærm".
  4. Ret evt. beskrivelsen af ruteplanneren.
  5. Klik på "tilføj".

Nu har du oprettet en genvej på din mobil (et ikon med I FORM store O), som du bare skal klikke på for at komme direkte til ruteplanneren.