Cecilie droppede aftensnacks: “Jeg er blevet bevidst om, hvad jeg spiser”

Når først chokoladen kom på stuebordet, tog det ene stykke det andet. Sådan var det, før Cecilie tog udfordringen op med helt at droppe snacks efter aftensmad.

Cecilie har over 6 uger ændret sin vane med at spise snacks om aftenen.

KOSTÆNDRING – Før kunne Cecilie “bare køre ind” om aftenen, men nu er det et bevidst valg, hvis hun en sjælden gang spiser noget.

© Thomas Dahl

Cecilie har over 6 uger aflivet sin trang til snacks efter aftensmaden. Hun har fået råd og vejledning af kostvejleder Martin Kreutzer til at ændre sine vaner.

Har du selv en stærk snacktrang, du gerne vil af med, kan du få de gode råd herunder. Det er de råd, som Cecilie fulgte, og længere nede i artiklen kan du læse, hvordan det gik hende.

Et par spiser popcorn på sofaen. De vil gerne undgå mellemmåltider om aftenen.

AFTENSNACKS - Få ernæringsekspertens råd for at undgå mellemmåltider efter middag.

© iStock

3 råd til at komme af med aftensnacks

Luk køkkenet efter aftensmad

Denne vaneændring kræver viljestyrke. Sørg for at få en gedigen aftensmad, der kan holde dig mæt indtil morgenmaden. Du gør dig selv en stor tjeneste ved ikke at begynde at gradbøje her. Du skal slet ikke spise – heller ikke frugt eller knækbrød.

Bliv bevidst om dit behov

Lysten til snacks kan groft sagt komme af enten reel sult eller en craving efter noget. Du skal af med den bevidstløse “proppen i munden” og hen til “nu har jeg besluttet mig for at spise det her”.

Får du lyst til kage på andre tidspunkter end efter aftensmaden, er det altså o.k. Så længe du er bevidst om, hvad du spiser.

Gå tidligere i seng

Er du i virkeligheden træt og spiser for at holde dig vågen? Så er det et bedre valg at gå lidt tidligere i seng! Så forkorter du i hvert fald den situation, du er mest udsat i, betragteligt.

Hvad var det bedste ved at ændre vanen?

“De første par uger gik godt, og motivationen var i top. Sidenhen var det hårdt, at jeg slet ikke måtte spise noget. Heller ikke en appelsin.”

Hvad har været det sværeste?

“De aftener, hvor vi har haft gæster, og jeg ikke måtte spise af desserten.”

Hvad har hjulpet dig til at holde fast?

“Generelt har jeg bare ladet være. Jeg har fortalt mig selv, at aftensnacks ikke var en mulighed. På den måde har det været enkelt.”

Hvad har du lært?

“Førhen har jeg bare siddet og kørt ind af chips og chokolade. Jeg smagte det ikke engang! Når jeg skal til at spise nu, tænker jeg mere over, om det dækker et behov, eller om det bare er en gammel vane, og jeg lige så godt kan lade være.”

Hvilke resultater har du opnået?

“Ud over at tabe mig knap 3 kilo og flere centimeter i omkredsen, så er min mave mindre oppustet. Jeg bliver ofte vinterdeprimeret. Det er jeg helt sluppet for. Og jeg har fået mere energi. Jeg springer faktisk ud af sengen, når jeg vågner om morgenen. Kroppen føles lettere, når den får lov at faste fra aftensmad til morgenmad.”

Er du tilfreds med dine resultater?

“Ja. Til start fyldte tallet på vægten meget, men nu betyder det mere, at jeg har fået en bevidsthed om, hvornår jeg spiser. Det er en gave at kunne skelne mellem bevidst spisning og tankeløs autopilotspisning.”