Er der stoffer i røgede madvarer der kan være kræftfremkaldende?

Bliver jeg slank af en fastekur?

Se svaret fra eksperten på iform.dk.

20. august 2013 af I FORM

Spørgsmål

Er det rigtigt, at en fastekur er en af de mest effektive måder at tabe sig på, fordi man ikke tilfører kroppen energi, og derfor er den nødt til at tære på sine egne fedtdepoter, så kiloene rasler af? Og bliver kroppen samtidig renset for affaldsstoffer.


Svar

En fastekur over længere tid er noget af det dummeste, man kan kaste sig ud i, hvis man vil tabe sig. Faste virker som et chok for kroppen og får den til at nedbryde muskler og organer i stedet for fedt.

En længerevarende fastekur fjerner heller ikke den grundlæggende årsag til de overflødige kilo, nemlig en livsstil med forkerte kost- og motionsvaner. Derfor tager man som regel alle de tabte kilo hurtigt på igen efter en fastekur. Undersøgelser har vist, at man et stykke tid efter en skrap lang fastekur vejer det samme - men nu består kroppen af mere fedt og mindre muskelmasse. En mindre muskelmasse betyder en lavere forbrænding. Og det betyder igen, at det er endnu sværere at holde sig slank.

Ideen med, at kroppen skiller sig af med affaldsstoffer, når den ikke får noget at spise, tangerer det religiøse. Der er intet videnskabeligt belæg for det. Kroppen kan sagtens finde ud af det, uden man behøver pine den med fastekure.

Tips: Hvis du vil tabe dig, så spis en kost, der er rig på grønsager, fuldkornsprodukter, magert kød, fisk og fjerkræ. Skær drastisk ned på det mættede fedt fra kød og mejeriprodukter, og spis i stedet moderate mængder sundt fedt i form af nødder, planteolier og fed fisk. Spis fem-seks små måltider om dagen frem for to-tre store. Og kombinér de nye spisevaner med masser af motion.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler