Det får du ud af musikken

Talrige forskningsresultater viser, at musik til træningen forbedrer din præstation på en lang række områder. Se her hvilke.

7. juni 2010 af I FORM-redaktionen

1. Du reagerer hurtigere

Jo hurtigere musik du hører, des hurtigere bliver din reaktionsevne. Det fandt engelske forskere ud af i 2009, da de testede 54 tennisspillere. Deres konklusion blev, at du vil klare dig bedre, hvis du hører hurtig musik op til en fysisk udfoldelse, hvor du skal reagere hurtigt.

Brug det i din træning:

En hurtig reaktionsevne er afgørende i fx boldspil og kampsport, hvor du har brøkdele af et sekund til at nå en bold eller reagere på en modstanders bevægelser.

2. Medium tempo gør dig stærk på lange distancer
Forskere fra det engelske Brunel University har testet, hvilken slags musik, der virker mest motiverende under lange træningsture, og musik i medium tempo vinder over både en blanding af hurtig og langsom musik og hurtig musik alene.

Brug det i din træning:
Det har længe været almindeligt, at deltagere i halve og hele maratonløb hører musik under løbet. Run To The Beat er en halvmaraton i Londons gader, hvor løberne ikke behøver nogen iPod - her løber alle nemlig til et miks af optaget og levende musik. Løbets popularitet vokser, og meget tyder på, at konceptet vil sprede sig. Det er selvfølgelig også oplagt at bruge musik, hvis du træner op til et længere løb.

LÆS OGSÅ: Test af høretelefoner – find de rette

3. Du kan træne hårdere uden at blive træt

Studier viser, at dine anstrengelser vil føles ca. 10 pct. mindre, når du træner til musik, der passer til dit benarbejde, tempo og “hjertearbejde”. Det betyder, at du kan være aktiv i 10 pct. længere tid eller med 10 pct. højere intensitet, uden at det vil føles hårdere.

Forskerne kalder tilstanden dissociation, fordi musikken fjerner dit fokus fra trætheden og på den måde gør det muligt at træne videre forbi den træthedsgrænse, du ville ramme, hvis du ikke hørte musik.

Dr. Costas Karageorghis, professor i idrætspsykologi siger: "Et stykke musik, der gør dig glad og/eller får dig til at tænke på noget positivt, virker bedst, og indgår der “aktive” ord som “løb” eller “run” i teksten, så virker det faktisk også motiverende."

Brug det i din træning:
De fleste timer i fitnesscentre, fx aerobic, Spinning og dans, foregår til musik for at sætte et pace og gøre træningen lettere og sjovere. Den nye trend er events, hvor musikken leveres på stedet af en live-dj. Det gør træningen til en oplevelse, hvor du virkelig får lov til at “føle” musikken, hvilket gør den endnu mere effektiv.

4. Mere “flow” i træningen
Når du kombinerer træning med musik, bliver det lettere at ramme et “flow” - tilstanden, hvor krop og hjerne mere eller mindre kører på autopilot, og du ikke tænker ret meget over, hvad du gør, men bare gør det. At være “in the zone”, som amerikanerne kalder tilstanden, kan godt minde om en lettere hypnotisk tilstand, hvor du glemmer tid og sted og bare er til stede i nuet. Og at opnå et sådant flow under træningen udløser en yderst behagelig omgang træning. For at komme dertil skal du ifølge eksperterne opleve en perfekt sammenhæng mellem musikvalg og træningsform.

Brug det i din træning:

Du kender det måske allerede, hvis du har dyrket dans eller aerobic med knald på. Musikken får træningen til at virke som alt andet end netop træning, og hovedet bliver renset, stressen forsvinder, og tiden flyver af sted. Tilstanden minder meget om den såkaldte “runner’s high”, der dog kan opnås uden musik.

5. Bedre præstation til konkurrencer

Undersøgelser og konkurrenceresultater viser, at musik både kan dæmpe nervøsitet og hjælpe dig op i det røde præstationsfelt inden en konkurrence eller en krævende træning. Langsom og velkendt musik er godt til at fjerne nerver, mens musik med smæk på kan sætte dig op til en toppræstation.

Brug det i din træning:
Uanset om du træner til konkurrence eller ej, kan nervøsitet, stress, hjertesorger osv. forværre din præstation og måske endda få dig til helt at droppe træningen. Her kan musikken løsne op eller sætte fut i dig.

6. Du sparer ilt og holder længere
Når du dyrker en træningsform med mange gentagelser, fx roning, cykling og løb, er det lettere at opretholde et konstant pace, hvis du hører musik i et synkront tempo.

Brug det i din træning:
Jo længere tid muskler skal arbejde, des mere ilt har de behov for. Så musikkens effekt på dit iltbehov vil især være gavnlig, når du er ude på de lange distancer.

7. Interval- og tekniktræning bliver lettere
Træner du intervaltræning eller teknisk træning, kan musik være en stor hjælp. Fx kan du bruge musikkens rytme til at styre, hvornår du sætter et ben i jorden under intervalløb, så du holder tempoet. Og tekniske detaljer vil langt hurtigere sætte sig på din rygrad, hvis du træner dem til musik. Fra naturens hånd er din krop nemlig tunet til at bevæge sig i takt til musikken.

Brug det i din træning:
Intervaltræning kan give enhver form for conditions- og udholdenhedstræning et ekstra skub, fordi det forhindrer kroppen i at vænne sig til træningen og slække på indsatsen. Når det kommer til teknisk træning, kan musikken fx hjælpe dig med din svømmeteknik (og ja, der findes afspillere, som dur under vand). Rytmen vil fortælle dig, hvornår du skal lave et arm- eller bentag, så du sætter dem i system.

8. Musikken holder gryden i kog

Selv med de bedste intentioner kan det være svært at holde den ønskede intensitet under især lange og krævende træningspas. Men musik hjælper, siger forskere fra University of Wisconsin-La Crosse i USA.

Brug det i din træning:
Indrømmet - tidskrævende træning kan være lige så kedelig, som den af forskellige årsager (kondition, fedtforbrænding osv.) er nødvendig. En god playliste holder din gryde i kog – simpelthen fordi din krop er ret så vild med at bevæge sig til musik.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: