Playlisten skal passe til træningen
Det vigtigste ved en træningsplayliste er, at musikkens bpm passer til det tempo, du skal træne i, så du kan løbe, cykle, gå osv. i takt til musikken.
Det vigtigste ved en træningsplayliste er, at musikkens bpm passer til det tempo, du skal træne i, så du kan løbe, cykle, gå osv. i takt til musikken.
Bpm er et udtryk for musikkens tempo og står for “beats per minute” - altså slag per minut. Her kan du se, hvilket bpm der passer til netop din træningsform.
Yoga: 60-80 bpm ved de langsomme yogaformer, hvor der er fokus på vejrtrækning og teknik. Til de hurtige former skal du op på et bpm på 120-140.
Gang: 115-125 ved almindelig, halvhurtig gang - og op til de 140, hvis det er powerwalking.
Spinning: Her er der store udsving. Opvarmningen ligger typisk på 120-130 bpm, spurter på 180-190 og den almindelige træning midtimellem.
Aerobic/anden konditionstræning i sal: Her findes der mange forskellige former for træning, men generelt er der tale om høj fart eller intervaltræning, hvor bpm’et vil ligge på 130-150. Som i Spinning er musikken dog som regel altid sat sammen på forhånd af en instruktør.
Cykling: 120-160 bpm, men i intervaller kan du godt komme højere op.
Styrketræning: Som udgangspunkt skal du bare vælge noget musik, du godt kan lide. Mange mener dog, at hurtig musik omkring 150 bpm eller højere gør løftene lettere.
Svømning: Som udgangspunkt mellem 120 og 140, men du kan sagtens bruge langsommere og hurtigere melodier i henholdsvis op- og nedvarmning samt ved spurter/intervaller.
Løb: Der er stor forskel på opvarmning og sprinter, men dit opvarmnings-bpm skal alt efter din form ligge på ca. 100, mens din almindelige træning bør ligge mellem 120 og 180, hvor sidstnævnte er til spurter. Ifølge forskerne kan mange af os godt lide at løbe ved et bpm på ca. 125.