Små ritualer gavner din præsentation

Et lille før-trænings-ritual kan tilsyneladende hjælpe dig til bedre resultater. Hvad du gør, er underordnet.

Nainen soutaa soutulaitteella

PIENET RITUAALIT enne suoritusta auttavat keskittymään paremmin.

© iStock

Tre store skridt bagud, spredte ben, en dyb indånding og skuldrene én gang op og ned. Sådan gør fodboldstjernen Christiano Ronaldo konsekvent før hvert eneste frispark, og han er langtfra den eneste topatlet med spøjse ritualer. Men selvom det måske virker overtroisk, er de små rutiner slet ikke så tossede endda. Ifølge en ny undersøgelse kan et fast ritual før træning nemlig hjælpe dig til at præstere endnu bedre.

For at nå frem til den konklusion har forskerne analyseret data fra omkring 800 atleter i 15 forskellige sportsgrene. Deltagerne blev observeret både i laboratorieforsøg og under rigtige konkurrencer samt i situationer med og uden pres. Det viste sig tydeligt, at når atleterne indførte et lille fast ritual, før de skulle ud og fyre den af, klarede de sig væsentligt bedre – både i forhold til deres egne tidligere præstationer og i forhold til holdkammeraterne uden et ritual.

Både for proffer og amatører

Resultaterne gjaldt på tværs af deltagernes alder, køn og niveau, og det betød heller ikke så meget, hvilken slags ritual de havde, og hvor svært det var at udføre. Ifølge forskerne kan du altså have gavn af et ritual, uanset om du er professionel eller ej, for effekten er den samme: Det styrker din koncentration og hjælper dig til at dykke ned i en optimal mental tilstand, inden du skal præstere.

Stjernernes ritualer

Michael Jordan

Michael Jordan

Når historiens nok største basketstjerne Michael Jordan skulle skyde straffekast, plejede han at snurre bolden mellem sine hænder, bounce den tre gange i gulvet, snurre den igen – og så var han klar til at kaste. Han havde også altid de samme gamle lykkeshorts på under sine kampshorts.

Serena Williams

Serena Williams

Tennisikonet Serena Williamser kendt for bl.a. at have sine badesandaler med på banen, binde sine snørebånd på en bestemt måde og bounce bolden i jorden fem gange før første serv og to gange før anden. Desuden bruger hun de samme uvaskede sokker en hel turnering igennem.

Johan Cruyff

Johan Cruyff

Den nu afdøde hollandske fodboldstjerne Johan Cruyff havde et noget bizart ritual før hver kamp. Det bestod i, at han først gav sin holdkammerat Gert Bals et dask i maven og bagefter spyttede sit tyggegummi over på modstanderens banehalvdel.

Kilde: Int Rev Sport Exerc Psychol

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 5/2022