Selv 3 minutters høj puls gør en forskel

Løber du altid ud af døren og efter bussen? Små intense dagligdagsaktiviteter gør en stor forskel for dit helbred. Se, hvor meget du vinder.

Kvinde, der løber

HØJ PULS – Sæt tempoet op få minutter om dagen, og lev længere!

© Jakob Helbig

Kender du en, der altid løber ud af døren eller efter bussen?

Er du typen, der altid møder lidt sveddryppende op til en aftale? Det skal du kun være glad for. Personer, der får pulsen op bare få minutter i løbet af dagen, lever nemlig længere, viser et studie med bl.a. dansk deltagelse.

Over 25.000 personer, som ifølge eget udsagn ikke var specielt fysisk aktive, bar bevægelsesmålere i en uge. Efter syv år fulgte forskerne op på, hvordan det gik med deres helbred.

Her så de, at de personer, der fik pulsen op bare 3-4 minutter om ugen, havde 40 pct. mindre risiko for at dø af andet end alderdom og 50 pct. mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme.

Studiet kan ikke med sikkerhed konkludere, at det er den kortvarige høje puls, der gør udslaget, eller om det blot er, fordi personer med godt helbred i forvejen bevæger sig mere.

Det er dog første gang, forskere så nøjagtigt har kunnet måle sundhedsfordele ved det, man kalder VILPA (“vigorous intermittent lifestyle physical activity”). Eller på dansk “korte udbrud af intens fysisk aktivitet i løbet af dagligdagen” som fx at løbe efter bussen, gå hurtigt op ad trappen eller lege tagfat med børnene.

Få minutter gør også en forskel, når du...

Åndedrætsøvelser

Laver åndedrætsøvelser

I et forsøg med 108 deltagere viste det sig, at bare fem minutters åndedrætsøvelser om dagen i en måned var nok til at hæmme angst og stress, sænke hjertebanken og berolige nervesystemet hos forsøgsdeltagerne. Den mest effektive åndedrætsøvelse i forsøget var en, hvor man tager to dybe indåndinger efterfulgt af en lang udånding.

Gå rundt

Går rundt

Går du ca. fem minutter hver halve time – fx en tur hen til kaffemaskinen eller til printerrummet – reducerer du dit blodsukker med hele 58 pct. Det viste et forsøg fra Columbia University. Testpersonerne, der rejste sig fra stolen og gik fem minutter hver halve time, følte sig desuden betydeligt mindre trætte og i bedre humør end de testpersoner, der ikke gik i løbet af dagen.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2023