På det her sted i din cyklus er det sværest at få trænet

Din menstruationscyklus kan påvirke din træning, men ikke på grund af hormonelle udsving, som mange ellers tror.

Kvinde, der ligger på en måtte og strækker ud.

CYKLUS – Det er ubehaget under din menstruation, der påvirker din træning og ikke hormonelle udsving, viser forskning.

© Jakob Helbig

I lang tid har der eksisteret en myte om, at kvinders træningsevne bliver påvirket af udsving i vores kønshormoner. En myte, som nu er blevet aflivet af forskere fra Aarhus Universitet.

I et forsøg satte de 40 utrænede kvinder i alderen 18-35 år til at udføre en række fysiske test, hvor de bl.a. skulle hoppe og sprinte på cykel 7-9 gange i løbet af deres menstruationscyklus. Sideløbende udfyldte kvinderne også spørgeskemaer om, hvor motiverede de var, og hvad deres egne forventninger var til deres præstation.

Det viste sig, at kvindernes ydeevne faldt med 2-6 % i de dage, de enten havde menstruation eller skulle til at have det. Overraskende skete faldet dog ikke på de tidspunkter, hvor forskerne så udsving i kvindernes kønshormoner. I stedet harmonerede præstationsfaldet med de dage, hvor kvinderne selv følte en ringere dagsform og var mindre motiverede, nemlig lige før og under selve blødningsfasen.

Det er ikke unormalt, at benene føles tungere på visse tidspunkter i vores cyklus, men ifølge forskerne tyder det altså på, at det er det ubehag, nogle kvinder føler i forbindelse med menstruation, som påvirker træningen, og ikke de hormonelle udsving.

LÆS OGSÅ: Menstruationstrusser – bliv klogere på dem her

Træning til dage med lav energi

Illutsration af yoga

Dyrk yoga

Fokus på vejrtrækning, core og udstrækning er rart for en slatten krop og et tungt hoved.

Illustration af gang

Kom ud at gå

Du kan trave i lige præcis det tempo, der passer til dit energiniveau, og du får det bare så godt bagefter.

Illustration af styrketræning

Let styrketræning

Ingen hop og spjæt, bare en enkelt kropsdel i gang. Lav fx et kort maveprogram på måtten, eller snup nogle lette håndvægte.