Derfor skal du ikke frygte fitnesscenteret

Har du også alle mulige tanker og forestillinger, der bremser dig i at træne i fitnesscenter? Så skal du læse videre. Vi har nemlig stribevis af gode argumenter for, hvorfor fitnesscenteret naturligvis også er noget for dig!

To kvinder træner i fitness

7 GODE GRUNDE TIL AT KOMME I FITNESS - Lok en træningsmakker med dig i centeret, så kommer du nemmere afsted!

© iStock

Selv den længste rejse starter med det første skridt.

Det sværeste ved at træne i et fitnesscenter er hverken at løfte tunge vægte, at vrikke rigtigt med hofterne til zumba eller at lave lunges.

Det sværeste er faktisk blot et enkelt lille skridt – nemlig det første skridt ind ad hoveddøren. Det kan være en grænse, der for mange skal overskrides. Så snart du har fået det overstået, er du indenfor og med på holdet. Pludselig vil du glemme, hvad du var bange eller nervøs for.

Sørg for at have så mange undskyldninger ryddet af vejen som muligt. Pak tasken dagen for inden, kom afsted og giv den gas!

Vi giver dig gode argumenter for, hvorfor fitnesscenteret også er noget for dig!

7 fitnessfælder

Lyder disse udsagn velkendte for dig? Lær hvordan du kan ignorere og ikke lade dig bremse af forestillingerne om fitness!

Jeg ved ikke, hvordan man gør

Et fitnesscenter bugner af “mærkelige” maskiner, som det kan være svært at greje, hvordan du skal bruge. I mange centre kan du dog booke en introtime med en træner, der guider dig til alle maskiner og hjælper dig med at finde den rette startbelastning.

Her vil du også kunne få et begynderprogram, så du ved, hvordan du skal træne de første uger.

Er du til holdtræning, findes der også introtimer til nogle af holdene, og ellers er det en god idé lige at sige til instruktøren, at du er ny. Så kan han eller hun holde lidt ekstra øje med dig, så du undgår forkerte bevægelser og dermed skader.

Du kan også finde et program til fitnesscenteret, der får dig i topform på tre timer om ugen her.

Jeg er usikker og genert

Kommer du i tvivl om, hvordan du bruger en maskine eller laver en øvelse korrekt, så er hjælpen som regel lige ved siden af, nemlig din sidemakker. De fleste af os kan godt lide at føle os lidt kloge, og alle har været begyndere engang, så spørg endelig.

Men et godt råd: Vent lige, til vedkommende er færdig med sit eget sæt. Er du for genert til at spørge, så lur på forhånd, hvordan andre bruger den maskine, som er den næste på din liste.

Jeg er alt for slap

Hele pointen med at gå i fitnesscenter er at få en stærkere og sundere krop, så ret ryggen – også selvom den er lidt slap! Start gerne med den allerlaveste belastning, og lad være med at skele til, hvor meget de andre løfter – sandsynligvis har de trænet i længere tid end du.

Fokusér på dig selv og ikke mindst dine fremskridt, for i starten er din udviklingskurve meget stejl. Du skal ikke træne i ret mange uger, før du kan mærke, at du er blevet stærkere og kan løfte tungere vægte eller tage flere gentagelser, end du kunne i starten. Og dén opdagelse er bare SÅ fed og motiverende!

Jeg passer ikke ind

Måske har du på forhånd forestillet dig, at centeret vil være fyldt med unge, veltrimmede mennesker. Og ja, de er der helt sikkert. Men når du først har vovet dig ind over dørtrinnet, vil du opdage, at resten af Danmark også er der.

Såvel teenagere med tynde arme som voksne med ekstra kilo på sidebenene og hyggesnakkende pensionister. Fitnesscenteret er for alle!

Alle aldre. Alle størrelser. Og alle er der for at få en lidt sundere og stærkere krop, og det i sig selv fortjener et skulderklap.

Jeg kommer aldrig afsted

En træningsmakker gør det nemmere at komme afsted! Kan du lokke en træningsmakker med til fitness, er det den bedste hjælp til dig selv. Har I en aftale, er det sværere at aflyse, og så giver det også lidt mere tryghed at være to – især i starten af din fitnesskarriere.

Mens I træner, er det også fedt med en makker, der opmuntrer og presser dig til lige at tage tre mavebøjninger mere. Og i modsætning til fx løb, hvor man måske ikke altid løber lige så hurtigt som ens makker, tilpasser I her bare vægtene til hver jeres niveau. Smart!

Jeg vil ikke være for trænet

Nogle kvinder holder sig fra styrketræning af frygt for at få for store muskler. Men bare rolig – vi har slet ikke de samme hormonelle betingelser for muskelvækst som mænd, så du kommer ikke til at ligne en hårdtpumpet bodybuilder, bare fordi du begynder at løfte vægte.

Modsat hvad nogle måske tror, er voksende muskler i den grad forenelige med en slank krop. Styrketræning er med til at give en flot, rank holdning, og når musklerne vokser, vil noget af fedtet typisk forsvinde. Det giver en opstrammende effekt. Og det er faktisk ikke kun, mens du træner, at styrketræning futter kalorier af. Også din hvileforbrænding stiger, jo større din muskelmasse bliver, så bare giv den gas.

Jeg ved ikke, hvilket tøj jeg skal træne i

Tro os – den, der fokuserer mest på dig og dit træningstøj, er dig selv! De fleste i fitnesscenteret har nok at gøre med lige at klare én gentagelse mere – eller at beundre sig selv i spejlet ...

Det vigtigste er, at du føler dig godt tilpas i dit træningstøj, og hvis det er joggingbukser og en t-shirt, så træn i det. Mange er glade for at træne i højtaljede tights, som sidder godt, er behagelige at have på og hjælper med at holde det hele lidt på plads.

Det vigtigste ved toppen er, at du kan bevæge dig frit i den, at den ikke kryber op, og at den ikke er træls at have på, når den bliver våd af sved.

Skal du på løbebånd eller fx træne på hold med mange hop og lignende, er et par gode sko og en støttende sports-bh et must!

Behov for mere hjælp? Så tjek I FORMs begynderguide til fitnesscenteret

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 13/2021