Træn i bølgen blå

Hav og søer kan bruges til meget andet end at bade i. Sommeren er en oplagt chance for at træne på gyngende grund til gavn for både krop og knop. Få inspiration til sjove udfordringer i tæt kontakt med naturen.

Kajak

KAJAK kombiner træning med en flot naturoplevelse.

© iStock

Når sommeren er over os, myldrer vi ofte ud til vandet. Det kribler i os for at få en dukkert og slappe af til lyden af bølgeskvulp eller synet af en blikstille sø. Heldigvis bor vi i et land med over 8.000 kilometers kyststrækning, så der er rig mulighed for feriestemning ved havet. Og når du alligevel er i gang med at pakke håndklæde og solcreme, kan du overveje at smide træningstøj i tasken. Vandet indbyder nemlig ikke kun til at få pulsen ned, men i den grad også op.

Ved at rykke din træning ud på det gyngende underlag bliver din krop udfordret på helt nye måder. Du aktiverer automatisk en lang række muskler, når du skal padle eller svømme gennem vind og bølger. Det sætter også balanceevnen på prøve, og den naturlige modstand fra omgivelserne kan desuden være en nem genvej til ekstra puls og sved på panden. Døjer du med fx en løbeskade, er mange typer vandsport også et hit, fordi du skåner bentøjet, når du svømmer eller hopper i en båd.

En af de bedste grunde til at kombinere vand og motion er dog det mentale break. Du kommer helt tæt på naturen og vil opleve en unik ro omkring dig. Tankerne får lov at flyde frit, mens du glider gennem vandoverfladen til lyden af gentagne skvulp under dig. Det er ren terapi for sindet, og den afstressende effekt vil gavne dig, længe efter at du er blevet tør igen. Har du fået mod på at træne i bølgen blå, er der muligheder nok at vælge imellem. Nedenfor sætter vi fokus på fire fede vandaktiviteter, du let kan springe ud i som nybegynder – samt et par stykker til vovehalsene.

7 gode grunde til at gå ud i naturen

Kajak paddel

Kajak – meditativ træning tæt på naturen

Kan man træne og slappe af på samme tid? Ja, det kan man faktisk – i en kajak. For selvom pulsen stiger, og især arme, skuldre og kernemuskulatur arbejder hårdt, så føles det afslappende at padle rytmisk afsted, mens båden glider lydløst fremad. Den tætte kontakt med vandoverfladen styrker oplevelsen af at være ét med naturen. Efter et par timers kajaktur er hovedet fuldstændig tømt for stressende tanker.

En anden fordel ved den smalle cigarformede båd er, at du kan komme vidt omkring i naturen og udforske lange kyster, øer og små fjorde. Trænger du til en pause, kan du altid lade båden glide frit for en stund eller gå i land og smide dig i græsset. Er det første gang, du prøver kajak, er det en god idé at tage en guidet tur eller måske endda tage et introkursus i en kajakklub. Det er netop vigtigt at få styr på den grundlæggende padleteknik, så du undgår forkrampede muskler i ben, skuldre og ryg. Det gør træningen langt sjovere og mere effektiv, og skulle du ryge en tur i baljen, er det også rart at vide, hvordan du nemmest kommer ombord igen.

Hvad får du ud af det?

  • Bomstærk overkrop
  • Ro i hovedet
  • Smukke naturoplevelser
Kvinde svømmer

Havsvømning – sjov variation til indebassinet

Er svømmehallen dit faste fitnesscenter, er det oplagt at rykke træningen ud på havet i de varme måneder. Havsvømning kan være en kærkommen afveksling fra de endeløse baner i den indendørs pool, og ud over at få frisk luft og højt til “loftet” slipper du også for at holde øje med andre svømmeres arme og ben. Din træning får tilmed et løft, da du skal bruge ekstra kræfter på at forcere naturlige elementer som vind, bølger og strøm.

Lige nu er vandet dejligt lunt, så du behøver ikke meget andet end dit badetøj for at komme i gang. Dog er det vigtigt altid at have en makker med i havet eller på land til at holde øje med dig. Svøm desuden altid langs kysten i stedet for udad, og sørg for, at du kan bunde, hvis du bliver træt. Alternativt kan du tage dig en slapper på ryggen.

TIP! Udsé dig to tydelige punkter inde på kysten med 100-200 meters mellemrum. De kan være din “svømmebane”.

Hvad får du ud af det?

  • Høj puls
  • Styrke fra top til tå
  • Skånsom motion
TIP! Med et snorkelsæt kan du nemt gå på opdagelse blandt fisk og havplanter. Der findes meget spændende lige under overfladen.
Kvinde på stand up paddle

SUP – surfing på den rolige måde

Synet af et surfbræt får de fleste til at tænke på vind, fart og skræmmende høje bølger. Men ikke hvis brættet skal bruges til stand up paddling – eller SUP, som det også kaldes. Den populære vandsport er langtfra lige så actionpræget som almindelig surfing. Tværtimod handler den om at nyde smuk natur på roligt vand og er en aktivitet, der kan dyrkes af alle med blot en smule balancesans. Den helt store fordel er, at du hurtigt får succes på brættet, fordi det er bredere end ved normal surfing og dermed nemmere at holde balancen på. Typisk går der ikke længe, før du står oprejst og er klar til at føre den lange paddel gennem vandet. Undervejs bliver stort set alle muskler aktiveret, og jo hurtigere du padler, jo højere kommer pulsen op. I modsætning til flere andre typer vandsport har du dog fint overskud til at kigge op og suge omgivelserne til dig, mens du træner.

Sådan aktiveres kroppen under stand up paddling:

Arme og skuldre: Mens du padler, er det især arme og skuldre, som gør arbejdet.

Kerne: Du spænder op i overkroppen for at holde balancen og får dermed trænet hele kernemuskulaturen.

Kondition: Hvis du padler godt til, ryger pulsen i vejret og, og din kondition bliver trænet.

Lår: Dine ben bliver aktiveret for at give ekstra balance. Især lårmusklerne arbejder, når du står med let bøjede knæ.

SUP kan dyrkes alle steder, hvor der er vand: havet, søer, åer og havnebassin. Det vigtigste er, at du finder et vindstille sted den første gang og kun går ud til cirka knæhøjde, indtil du er blevet fortrolig med brættet.

Hvad får du ud af det?

  • Stærk core
  • God balance
  • Mentalt pusterum
Kvinde går i sandet

Gåtur i vandkanten – højt humør og sand mellem tæerne

Smid skoene, stik tæerne i sandet, og gå en tur i vandkanten. Du behøver ikke at kaste dig ud i bølgerne for at kombinere vand og motion. Det lune sommervejr kalder i lige så høj grad på lange gåture ved stranden, hvor du kan koncentrere dig 100 procent om at dufte, mærke og lytte til naturen. Når du traver derudad, har det en rensende effekt på din hjerne, så både humør og energiniveau får et boost. En kort spadseretur er nok, og du kan gå på selv de mest vindblæste dage, hvor anden vandsport er umuligt.

En ekstra bonus er, at dine fødder nyder godt af at blive luftet. Når du går uden sko, aktiverer du nemlig flere muskler og sener i fødderne. Det gør dem stærkere og giver en øget blodcirkulation.

Hvad får du ud af det?

  • Sunde fødder
  • Ny energi til hjernen
  • Nem motion uden udstyr

Vandaktiviteter til de vovede

Er du en rigtig vandhund og frisk på lidt mere udfordrende vandaktiviteter, så har vi samlet 5 ekstra at vælge imellem. Der er heldigvis lidt til enhver smag.

Til dig, der elsker ...

... fart

Vandski/wakeboard: Det kræver øvelse at komme op på vandski, men når du først mestrer teknikken, kan din indre fartdjævel rigtigt slå sig løs. Står du på snowboard, er wakeboard et oplagt alternativ.

Surfing: Der findes flere former for surfing, men fælles for dem alle er udfordringen i at tæmme vind og bølger for at få gang i farten og legen. Det kræver for det meste en instruktør, men heldigvis er læringsprocessen også skæg.

... holdspil

Kajakpolo: Du bliver udfordret på flere fronter, når du skal gribe og kaste bolden, samtidig med at du holder styr på båden. Desuden skal du ofte padle for fuld hammer, men underholdningsværdien er så høj, at du glemmer alt om ømme muskler.

Vandvolley: Rigtig vandvolley kræver et net, men I kan sagtens træne uden. Lok familien med ud i havet, hvor I kan øve jer i at holde bolden i luften så længe som muligt. Det er en hyggelig måde at være sammen på, og kroppen bliver æltet godt igennem.

... eventyr

Dykning: Oplev en fascinerende verden af farvestrålende fisk og unikke naturområder under havets overflade. Brug fx ferien på et begynderkursus og til at få lidt rutine under vandet.

Artiklen blev bragt i I FORM nummer 10/2021