Sådan får du stærkere triceps

Drømmer du om flotte, veltrænede arme? Så kig med her. Triceps er overarmens største muskel, og træner du den rigtigt, vil du hurtigt se og mærke resultater. Vi giver dig de bedste tips og øvelser.

Kvinde træner

TRICEPS – Stærke arme ser både godt ud og gør mange opgaver i hverdagen lidt lettere.

© iStock

Hele vinteren venter vi på, at det igen bliver tid til at trække i de ærmeløse T-shirts og stropkjolerne. Når det så endelig bliver tid til at lufte de bare arme, kommer vi i tanker om, at der er noget, der hedder triceps. Og at de skal trænes.

Ikke alene for at se godt og tonede ud, men også for at kunne udføre mange helt almindelige hverdagsbevægelser. Heldigvis er triceps nemme at træne – du behøver ikke engang tage i fitnesscenteret.

Læs mere om triceps og træning af dem:

1 Hvad er triceps?


Triceps er den store muskel der sidder bag på overarmen. Musklens opgave er at strække albueleddet og føre armen bagud.

Triceps er sammensat af tre dele (hoveder). Det lange hoved er det største af de tre, mens det laterale hoved sidder yderst og dermed er mest synligt. De fleste kender blot musklen som triceps, men faktisk er dens fulde latinske navn triceps brachii. På dansk kaldes den også for den trehovedede armstrækker.

Dine triceps er aktive i mange overkropsøvelser, og i hverdagen bruger du dem fx, når du skal kaste en bold, sætte tallerkner op på øverste hylde eller skubbe græsslåmaskinen foran dig.

Tricep muskel

Tricepsmusklen løber hele vejen fra skulderen til den nederste del af overarmen

2 Hvad er forskellen på triceps og biceps?


Forskellen på triceps og biceps er at biceps bøjer armen, mens triceps strækker armen. Og hvor biceps sidder på forsiden af overarmen, sidder triceps på bagsiden.

Det er ofte biceps, der løber med opmærksomheden, når armene skal trænes, men faktisk udgør triceps omkring to tredjedele af overarmen. Det er vigtigt at huske triceps, hvis målet er veltrænede arme.

3 Hvordan får man større triceps?


Vil du have dine triceps til at vokse er dropsæt-metoden værd at prøve af. Her starter du med at tage et normalt sæt (fx 10 gentagelser) af din øvelse. Men i stedet for at holde pause tager du straks en lidt lettere vægt og løfter videre. Når du ikke kan tage flere gentagelser, sænker du igen belastningen og tager så mange gentagelser som muligt. Så er du færdig!

I et forsøg, hvor deltagerne gennemgik 6 ugers træning med øvelsen tricepspres, gav dropsæt klart større muskelvækst på triceps end en traditionel model med 3 sæt a 12 gentagelser.

Muskelvækst

MUSKELVÆKST – Kilde: The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness

Bingovinge, vinkedelle eller mormorarm

Der er mange kælenavne for det fænomen, at der sidder en lille bue og blafrer under armen, når man vinker. Det skyldes typisk en høj fedtmasse og utrænede tricepsmuskler.

Styrketræning af triceps er altså en del af strategien, hvis du vil af med den upopulære delle. Og nej, du behøver ikke at frygte at få store paraffinolie-arme i stedet – styrke- træning vil alene gøre dine muskler stærkere, flotte og markerede.

4 Smalt eller bredt greb?


Triceps hjælper musklerne i brystet når du presser noget væk fra kroppen. Derfor får triceps også ganske god træning i presseøvelser som bænkpres og push-ups. Du kan sætte ekstra meget fokus på triceps ved at benytte et smalt greb, mens der med et bredt greb vil være mere fokus på brystmusklerne.

grafik af en der træner triceps

TRÆN TRICEPS – Et smalt greb om stangen i bænkpres sætter triceps på ekstra hårdt arbejde.

5 Kan man træne triceps hjemme?


Du kan fint træne triceps hjemme helt uden at forlade din stue. Du skal nemlig bare bruge en solid stol, bænk eller lignende. Sådan gør du:

 • Sæt dig på stolen, og placér hænderne ved siden af bagdelen.
 • Løft bagdelen ud fra sædet, og stræk benene, så kun hælene er i underlaget.
 • Nu bøjer du armene og sænker bagdelen i retning mod underlaget.
 • Brug dine arme til at presse dig op i strakte arme igen.

Hold dine albuer stabile og tæt på kroppen, når du træner triceps

Hvis albuerne begynder at flagre ud til siderne under fx tricepspres eller dips, overtager andre muskelgrupper nemlig en del af arbejdet, og dermed bliver træningen af triceps ikke optimal.

Triceps hjemmetræning

HJEMMETRÆNING – du kan sagtens træne dine triceps derhjemme, f.eks. ved brug af en stol.

© gettyimages

6 Gode øvelser til at træne dine triceps


De 3 bedste øvelser til dine triceps

tricepspres
© gettyimages

Tricepspres

Fordi: Tricepspres i kabelstativet er nok den mest populære tricepsøvelse i fitnesscentrene, og den kan virkelig mærkes i armene. Øvelsen kan bl.a. varieres ved at skifte til underhåndsgreb eller lave den med kun én arm ad gangen.

 • Stå med front mod kabelstativet, og hold håndtaget i hænderne ved brystet.
 • Overarmene er i en lodret position.
 • Pres ned, indtil armene er strakte.
 • Før håndtaget langsomt tilbage til start.
Overhead extensions

Overhead extensions

Fordi: Det lange hoved af triceps er mest aktivt i øvelser som overhead extension, hvor du har armene over hovedet. Det er desuden en teknisk sværere øvelse end tricepspres, så det er en god udfordring, hvis du har kørt tricepspres længe.

 • Sid på en flad træningsbænk, og hold en håndvægt i strakte arme over hovedet.
 • Bøj i albuerne, så håndvægten stille og roligt sænkes ned bag nakken.
 • Kom så langt ned, som din smidighed tillader.
 • Stræk herefter armene igen.

TIP! Overhead extension kan laves med en håndvægt, EZ-stang eller i kabeltårnet. Den kan også laves stående i stedet for siddende.

Dips

Dips

Fordi: Når du hæver dig op i dipsstativet, træner du mange af overkroppens muskler på én gang. For at ramme triceps så meget som muligt skal du have fokus på at holde overkroppen oprejst. Jo mere du læner dig forover, jo mere tager brystmusklerne nemlig over.

 • Tag fat i de to parallelle barrer på dipsstativet, og pres dig selv op, så dine arme er strakte.
 • Sænk dig langsomt ned mellem håndtagene ved at bøje i albuerne.
 • Gå så langt ned, som din bevægelighed tillader dig.
 • Pres dig herefter op til startpositionen igen.

TIP! I de fleste fitnesscentre findes en dipsmaskine, som hjælper dig med at komme op. Den kan du med fordel benytte, hvis du ikke har den fornødne styrke til at lave øvelsen helt på egen hånd.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2023