Sådan får du stærkere skuldre

Veltrænede skuldre kan mere end at se godt ud. De gør dig også mindre udsat for skader og bekæmper nogle af de kedelige effekter af et stillesiddende arbejde. Her er de bedste tips til stærke og sunde skuldre.

Stærke skuldre er vigtige - både til træning og hverdag.

TRÆN DINE SKULDRE – Stærke og veltrænede skuldre er ikke bare til pynt. De hjælper dig også med at præstere bedre til træning, forebygge skader og bekæmpe de negative effekter af et stillesiddende job.

© iStock

Vi glemmer ofte ...

... den bagerste del af skulderen, som derfor risikerer at være væsentlig svagere end den forreste. Den forreste del trænes med bl.a. skulderpres, men også i brystøvelser som bænkpres, som mange har på programmet. Undgå derfor overdreven træning af den forreste del, og vær opmærksom på også at give den bagerste del af skulderen lidt opmærksomhed.

Den store skulder­muskel ...

... hedder deltoideus. Den består af tre dele, som tilsammen hjælper overarmen med at bevæge sig i alle retninger. Den forreste del løfter armen fremad, den midterste del løfter armen ud til siden, og den bagerste del strækker armen bagud.

Fakta: Deltoideus (eller på dansk deltamusklen) er opkaldt efter det græske bogstav delta (Δ), hvilket hentyder til musklens trekantede form.

A: Deltoideus (forreste del)
B: Deltoideus (midterste del)
C: Deltoideus (bagerste del)

Skulderen er et af de steder på kroppen ...

... der er mest udsat for skader i forbindelse med styrketræning. Det kan i værste fald betyde en lang pause fra træningen. Pas godt på dine skuldre ved at:

● varme op før hver træning
● undgå pludselige stigninger i belastningen
● træne med korrekt teknik i øvelserne
● træne forsiden, midten og bagsiden af skulderen ligeligt
● vælge andre alternativer, hvis en øvelse giver dig skulderproblemer
● respektere kroppens behov for restitution.

Kvinde laver Inverted skulderpres

INVERTED SKULDERPRES minder om en push-up. Men i denne position lægger du mere vægt på skulderen og mindre på brystmusklerne.

© iStock

Vil du træne dine skuldre derhjemme ...

... uden vægte, må du vende tingene lidt på hovedet. I øvelsen inverted skulderpres presser du din egen kropsvægt væk fra gulvet i stedet for at presse en vægt op over hovedet. Du starter med hænderne i gulvet og går på tæerne ind mod hænderne, så din bagdel ryger op i luften, og kroppen danner et omvendt V. Bøj nu albuerne, og sænk langsomt kroppen, så du lige kommer ned at strejfe gulvet med hovedet. Stræk så armene igen.

TIP: I stedet for at have fødderne i gulvet kan du placere dem oppe på en bænk eller en kasse bag dig.

Skulder­øvelser udføres ...

... typisk med begge arme på én gang. Men er du frisk på en udfordring, så prøv at tage en håndvægt og lave skulderpres med én arm ad gangen. Det er en simpel måde at skabe variation på.

Rotatorcuffen er ...

... en betegnelse for fire muskler, som sidder under deltoideus, og som arbejder sammen om at holde din skulder stabil i alle bevægelser. Hvis rotatorcuffens muskler ikke er stærke nok, øges risikoen for skader. Du kan styrke rotatorcuffen med øvelserne ekstern rotation og intern rotation.

Ekstern rotation

1. Sæt et D-håndtag i kabelmaskinen, og indstil højden, så håndtaget er i albuehøjde. Stil dig med siden til maskinen, og grib håndtaget med den hånd, der er længst væk fra maskinen. Albuen er bøjet 90 grader og holdes ind til overkroppen, mens underarmen er ind foran maven.

2. Rotér nu armen udad (væk fra maskinen), mens du stadig holder albuen tæt ind til kroppen. Hold positionen kort, og vend langsomt tilbage til start.

TIP: Ved intern rotation holder du håndtaget i den hånd, der vender ind mod maskinen, og roterer armen udefra og ind foran kroppen.

Dit job kan være hårdt for dine skuldre ...

… hvis du sidder ned foran en computer det meste af dagen. Her synker du nemt sammen, runder i ryggen og trækker skuldrene frem, hvilket på sigt kan give ømme og stive skuldre. Ud over at træne skuldrene i styrkelokalet kan nogle gode kontorvaner være med til at holde skuldrene sunde.

En træningselastik er et godt køb ...

... hvis du døjer med smerter i skuldre og nakke. En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har vist, at blot to minutters daglig træning med elastikker er nok til at mindske smerter. Du kan have elastikken liggende på kontoret og fx gøre det til en vane at lave lidt øvelser hver dag før frokost.

Det er overskueligt at træne med elastik. Den fylder ingenting, så du kan have den liggende i skuffen og finde den frem på et øjeblik, når du har en pause.

De 3 bedste øvelser for skulderen

Siddende skulderpres er en god og nem måde at træne skuldrene
© iStock

Skulderpres

Fordi: Denne populære øvelse rammer primært den forreste og midterste del af skulderen samt triceps, men involverer også andre muskler i overkroppen. Den kan laves stående eller siddende og med vægtstang eller håndvægte.

● Sæt dig på en træningsbænk med ryggen mod ryglænet. Hold et par håndvægte ved skuldrene. Pres håndvægtene op over hovedet, til dine arme er helt strakte. Sænk dem langsomt og kontrolleret.

Kvinde laver side laterals med håndvægte
© iStock

Side laterals

Fordi: Øvelsen træner den midterste del af skulderen, som sidder yderst og således er den, der giver indtrykket af brede skuldre. Side laterals kan også laves i kabeltårnet.

● Stå med ret ryg og skulderbreddes afstand mellem fødderne, og hold et par håndvægte i hænderne ned langs siden. Løft armene ud fra kroppen, så de kommer op til skulderhøjde. Sænk dem kontrolleret.

Bentover laterals

Fordi: Når du laver laterals med foroverbøjet overkrop, rammer du den ofte forsømte bagerste del af skuldermusklen. Du vælger selv, om du vil stå eller sidde.

● Stå foroverbøjet med en håndvægt i hver hånd. Lad håndvægtene hænge frit ned til at starte med. Træk skulderbladene tilbage, og løft armene op til ca. vandret. Håndfladerne vender nedad i toppositionen, og albuerne er let bøjede. Sænk langsomt vægten ned igen.