Sådan får du stærkere biceps

Må jeg se, hvor stærk du er? Hvis din første tanke, når du hører det spørgsmål, er at flekse overarmen og fremvise størrelsen på din biceps, er det ikke så sært. For musklen på forsiden af armen er et af de mest brugte symboler på en stærk og muskuløs krop. Her får du de bedste tips og øvelser til veltrænede bicepsmuskler.

Kvinde træner biceps med en håndvægt

FÅ MARKEREDE BICEPS Mange vil gerne have markerede biceps. Derfor er det en af de muskler, som får mest opmærksomhed i fitnesscenteret.

© iStock

Bicepsmusklen kaldes også for ...

... den tohovedede armbøjer, da den er delt i to og har som primær opgave at bøje ar men. Musklens lange hoved ligger yderst og er mest synligt. Det korte ligger inderst og er ofte skjult af brystmuskulaturen. Musklens fulde latinske navn er biceps brachii, men i daglig fitnesstale kalder vi den bare for biceps (eller ‘guns’, hvis man er til slang). Der er også et par muskler rundt om biceps, som det kan være godt at kende, når du gerne vil have veltrænede arme.

Inde under biceps ligger brachialis, kendt som den indre armbøjer. Hvis den vokser, kan den løfte din biceps og få den til at virke større. Derudover er der brachioradialis, en af underarmens muskler, som er med til at få overgangen mellem underarm og overarm til at se muskuløs ud.

Forskellen på biceps og triceps er, at ...

... biceps bøjer armen, mens triceps strækker armen. Hvor biceps sidder på forsiden af overarmen, sidder triceps på bagsiden. Faktisk udgør tricepsmusklen omkring 2/3 af overarmen. Hvis målet er at få muskuløse overarme, er det derfor vigtigt, at du også husker at træne triceps.

Hvor mange biceps-øvelser du skal lave ...

... afhænger af dit mål. Men pas på, at du ikke overdriver biceps-træningen. Biceps er en ret lille muskel set i forhold til fx lår og baller, så hvis du bruger hovedparten af din træningstid på at træne den isoleret, tager du tid fra mere relevante øvelser. Du træner i forvejen biceps, når du laver diverse flerledsøvelser for ryggen, fx rows, og vil du give musklen særlig opmærksomhed, så er du fint dækket ind med 1-2 rendyrkede bicepsøvelser et par gange om ugen.

TIP: Hvis du gerne vil sætte mere fokus på biceps, når du laver rygøvelser som fx seated row, så vælg et smalt greb.

Biceps trænes optimalt ...

... når du har knyttet hænderne i den position, hvor lillefingeren er tættest på kroppen, og tommelfingeren yderst (supination). Det vil sige, når du fx har fat om en vægtstang med underhåndsgreb. I den neutrale position, hvor tommelfingeren peger opad, rammer man i højere grad musklerne brachioradialis og brachialis. Med overhåndsgreb, hvor tommelfingeren er tættest på kroppen (pronation), er det især brachioradialis, der gør arbejdet.

Kvinde laver chin up for at træne biceps

CHIN UP BICEPS-ØVELSE Ud over biceps træner chin-ups især latissimus dorsi, som er den største muskel i ryggen.

Hvis du vil træne biceps uden vægte ...

... så find en stang, du kan hive dig selv op i. Kropshævninger træner rigtig mange muskler i overkroppen, og det gælder også biceps. Musklen kommer især på arbejde, når du laver chin-ups, hvor du har kort afstand mellem hænderne og et underhåndsgreb om stangen, så håndfladerne peger ind mod dig selv.

TIP: For at få bedst mulig bicepstræning med chin-up-øvelsen skal du trække dig helt op, så hagen kommer op over stangen.

En fejl, du ikke må begå under biceps curls ...

... er at lade albuerne flagre. Albuerne skal holdes ind mod kroppen gennem hele bevægelsen. Kommer du til at svinge albuerne fremad, når du løfter stangen, tager andre muskelgrupper over, og dermed går dine bicepser glip af god træning.

Undgå også at bruge momentum ved at svaje overkroppen frem og tilbage for at kunne løfte tungere eller tage flere gentagelser. Det tager fokus væk fra bicepserne og risikerer at skade ryggen. Cheat, som det også kaldes, kan dog være o.k., hvis du vil presse et par ekstra gentagelser ud til sidst.

FAKTA: ROM står for range of motion. I biceps curls bør du træne med fuld ROM, så albuen er helt bøjet i toppositionen og strakt i bunden.

EZ-stang til biceps træning

EZ-STANG Når du holder om EZ-stangen med underhåndsgreb, peger håndfladerne let indad. Du kan bruge et smalt eller bredt greb.

Den bedste vægtstang til bicepstræning ...

... er den krøllede EZ-stang, hvis man skal tro et studie fra Journal of Life and Environmental Sciences. Et forsøg med 12 garvede styrkemotionister viste, at biceps curls med EZ-stangen aktiverede bicepsmusklen mere end med en almindelig vægtstang eller håndvægte.

EZ-stangen er også et oplagt valg, hvis man oplever at få ømme håndled af at lave biceps curls med den lige vægtstang, da den er mere skånsom mod håndleddene.

Bicepsøvelser rammer hele biceps, men ...

... når albuerne er bag overkroppen i øvelsen (fx incline curls), aktiverer du det lange hoved lidt mere. Når albuerne er foran kroppen (fx preacher curls), aktiverer du det korte hoved mere.

De 3 bedste bicepsøvelser

STÅENDE BICEPS CURLS

Fordi: Du træner hele bicepsmusklen på en simpel og effektiv måde.

● Stå med ret ryg og lidt afstand mellem fødderne. Hold en vægtstang med underhåndsgreb foran kroppen. Løft vægtstangen op til skuldrene. Sænk den langsomt tilbage til startpositionen – hold imod, så den ikke bare falder hurtigt ned. Husk: Biceps curls kan også laves med håndvægte eller i kabeltårnet.

INCLINE BICEPS CURLS

Fordi: Du kan få et større bevægeudslag, da biceps bliver strakt helt ud.

● Indstil ryggen på en træningsbænk til ca. 45 grader. Sæt dig på bænken med en håndvægt i hver hånd, og læn dig tilbage. Håndfladerne peger ind mod kroppen. Bøj armen, og før håndvægten op til skulderen, samtidig med at du drejer håndleddet, så tommelfingeren kommer til at pege væk fra kroppen. Sænk langsomt.

PREACHER CURLS

Fordi: Der er lidt mere fokus på det korte hoved af biceps, og musklen isoleres effektivt, så man undgår, at andre muskler kommer til at hjælpe for meget.

● Sæt dig på en preacherbænk med overarmene hvilende på puden. Tag fat i EZ-baren med underhåndsgreb. Bøj albuerne, og løft vægtstangen op til dine skuldre. Sænk den så igen – husk, at armene skal være strakte, før du tager en ny gentagelse.