Nej, ømhed er ikke en optimal målestok for, hvorvidt du har trænet effektivt eller ej. Hvis du altid stavrer afsted på stive ben og dårligt kan løfte en kaffekop dagen efter træning, så tyder det faktisk på, at du går for voldsomt til værks og glemmer at give din krop den restitution, den har brug for. Og så gør du altså dig selv en bjørnetjeneste, for du risikerer dels at blive skadet, dels forpasser du muligheden for at blive stærkere.
Det er nemlig, når du hviler dig efter et træningspas, at du forbedrer din form. Omvendt kan du jo også blive øm efter bare 10 minutter, hvis du kaster dig over en ny træningsform eller bare ikke har trænet længe, så ømhed er ikke nødvendigvis lig med effektiv træning. Det vigtigste er, at du kan mærke, at du giver noget af dig selv undervejs, og at du løbende udfordrer din krop ved gradvist at øge belastningen.
LÆS OGSÅ: En foam roller fremmer din træning og hjælper ømme muskler.
Hvordan har du det dagen efter træning?
Finder du dig selv højest oppe på listen, træner du måske lidt for blidt. Ligger du omvendt altid helt nederst, risikerer du at rage en skade til dig. Prøv derfor at ramme et sted imellem punkt 2 og 5. Jo tættere på den punkt 5, jo mere løfter du din form.
- Du føler dig fuldstændig frisk.
- Musklerne er lidt trætte.
- Du er lidt øm, men det hjælper at komme i gang.
- Musklerne er lidt ømme – også når du har været i gang i lidt tid.
- Musklerne er ret ømme, både når du hviler og bevæger dig.
- Du har decideret ondt, men det aftager ved bevægelse.
- Musklerne gør ondt, selv når de er varme.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 19/2020