Padel: Alt, du bør vide

Padel er en af de hurtigst voksende idrætsgrene i verden lige nu, og også herhjemme skyder padelbaner op med turbofart. Er du med på trenden, eller er du stadig i tvivl om, hvad det egentlig er?

Padelbat og bolde

ER DU OGSÅ KOMMET MED PÅ PADELBØLGEN? Padel stormer frem, hvor flere og flere begynder til populære sportsgren. Her kan du læse alt hvad du skal vide om padel.

© Foto: Producenter og iStock

1. Hvad er padel?

Padel er en sport, der primært spilles som double. Hvis man skal sammenligne det med andre sportsgrene, kan det beskrives som en blanding af tennis, squash og bordtennis. Man spiller med et bat og med bolde, der minder om tennisbolde. Banen deles på midten af et net og er omgivet af glasvægge, som bruges aktivt i spillet. Padel kan spilles både inde og ude. Herhjemme har vi først fået øjnene op for padel i de senere år, men det har længe været en populær sport i bl.a. Spanien. Her er det den næststørste sportsgren, kun overgået af fodbold

2. Hvem opfandt padel?

Historien om padel begyndte i 1962, da den mexicanske forretningsmand Enrique Corcuera byggede en underdimensioneret tennisbane hjemme hos sig selv i Acapulco. Banen var omgivet af en 3 meter høj mur i hver ende og lavere mure i siderne, som oprindeligt havde den praktiske funktion, at de skulle forhindre boldene i at ryge over i naboens have. Med tiden kom murene dog til at have en aktiv rolle i spillet, og reglerne udviklede sig til at ligne dem, der gælder i dag.

Paddle Corcuera, som det blev kaldt, blev hurtigt populært blandt mexicanerens gæster, ikke mindst den spanske rigmand Alfonso zu Hohenlohe-Langenburg, der kom forbi i 1974. Han var så begejstret, at han tog spillet med tilbage til Spanien, hvor han opførte landets to første padelbaner på sit eksklusive Marbella Club Hotel. Derfra spredte padel sig langsomt til resten af verden.

Padelbolde i kurv

ER DER FORSKEL PÅ EN PADEL- OG EN TENNISBOLD? Det er svært at se forskel på en padel- og en tennisbold. Men padelbolden har et lavere tryk, hvilket gør den lidt langsommere.

3. Hvilket udstyr skal man bruge til padel?

Ud over en padelbane skal du bruge et padelbat og bolde for at spille padel. Du kan leje et bat i langt de fleste padelhaller, så du behøver ikke at smide penge efter det i starten. Battet adskiller sig fra tennis- eller badmintonketsjere ved, at det har huller i stedet for strenge.

Der findes runde, diamantformede og dråbeformede bat. Det dråbeformede er det mest udbredte. Med det får du et godt kompromis mellem kontrol og fart. Det diamantformede padelbat er mere avanceret at spille med, men det kan til gengæld give ekstra kraft i slaget og dermed mere fart. Det runde er et godt begynderbat. Padelbolden ligner til forveksling en tennisbold, men den har et lavere tryk.

Kvinde spiller padeltennis op imod glasvæg

MÅ MAN BRUGE GLASVÆGGEN? Du må gerne bruge glasvæggene på din egen banehalvdel som bande. På den måde kan du få bolden over nettet ved at slå den ind i din egen væg først.

4. Hvordan ser en padelbane ud?

Blå padelbane

HVORDAN SER EN PADELBANE UD? Her kan du se, hvordan en padelbane ser ud.

 • Banen deles på midten af et net, der er 88 cm højt midtpå.
 • En padelbane er 10 meter bred og 20 meter lang.
 • Bagvæggene og et stykke af sidevæggene er af glas.
 • Toppen af bagvæggene og den del af sidevæggene, der ikke er glas, er dækket af et trådhegn.
 • Padelbanens underlag er som oftest lavet af kunstgræs, der er tilføjet en smule sand.
De optimale skoe til padeltennis i røde og sorte farver

DE OPTIMALE SKO TIL PADEL - skal have et godt greb i underlaget, men de skal også kunne glide en smule, når du strækker dig helt ud for at nå en bold. På grund af de mange retningsskift i spillet skal skoene desuden sikre god stabilitet omkring dine ankler, så du ikke så nemt vrider om på foden.

5. Hvad har man på til padel?

Når det gælder tøjet til padel, er der frit slag. Du skal bare vælge noget, som du føler dig godt tilpas i, og som giver dig god bevægelsesfrihed. Skoene er den vigtigste del af dit outfit. Der findes sko udviklet specielt til padel, men et par tennissko til grusbane kan også bruges.

6. Hvad er reglerne i padel?

Hvis du kender reglerne i tennis, er du allerede godt med, for der er mange ligheder. Blandt andet er pointsystemet det samme. Der spilles altid bedst ud af tre sæt.

En af de væsentlige forskelle fra tennis er, at man ikke må bruge overhåndsserv. I stedet skal du lade bolden ramme jorden og lave en underhåndsserv, hvor bolden ikke er over hoftehøjde, når du slår til den. Bolden skal nu ramme inde i modstanderens servefelt. Efter at have ramt jorden én gang må bolden gerne hoppe op på glasvæggen (men ikke gitteret). Modspilleren kan vente med at slå til bolden, indtil den har ramt glasvæggen, men bolden må ikke ramme jorden igen, før den sendes tilbage over nettet. Hvis du laver en servefejl, har du en andenserv – ligesom i tennis.

Dit hold får point, hvis:

 • Modstanderholdet laver to servefejl.
 • Modstanderholdet skyder bolden i nettet.
 • Bolden rammer jorden mere end én gang på modstanderholdets halvdel.
 • Modstanderholdet rammer bolden med battet mere end én gang i træk.
 • Modstanderholdet skyder bolden i bag- eller sidevæggen, uden at den har ramt jorden først.
 • En modstander rører nettet med battet eller med kroppen.

7. Er padel god træning?

En padelkamp kan sagtens give god konditionstræning og masser af sved på panden. Efterhånden som du og dine medspillere bliver mere øvede, kan I holde spillet kørende i længere tid uden afbrydelser, og det øger intensiteten.

Et studie fra 2018, offentliggjort i Science & Sports, viste, at midaldrende kvinder, der spillede padel, havde bedre kondition, balance, eksplosiv styrke og udholdenhed end inaktive kvinder, og padelkvindernes taljemål var også mindre. Sammenlignet med sportsgrene som squash, håndbold og badminton er padel meget skånsomt, blandt andet på grund af det bløde kunstgræs, man spiller på.

8. Hedder det padel eller padeltennis?

Da padel blev introduceret i Danmark, var det ofte med tilføjelsen -tennis, måske fordi det på den måde var nemmere at give folk et nogenlunde billede af, hvad sporten gik ud på. Men helt officielt hedder padel altså bare padel. Navneforvirringen bliver da heller ikke mindre af, at der faktisk findes en sportsgren, der hedder paddle tennis – som ikke har noget med padel at gøre.

9. Er padel nemmere end tennis?

Ja, padel er nemt at lære, og det kræver ikke de samme tekniske færdigheder som tennis. Den effektive spilletid er højere. Mens man i tennis typisk skal have spillet i noget tid, før man kan begynde at få længere dueller, så behøver man ikke være en garvet padelspiller for at holde et godt flow i spillet. De fysiske krav er også mindre i padel. Padelbanen er mindre end en tennisbane, og da man er to spillere på hver side af nettet til at dække banen, kommer man ikke til at piske så meget rundt på banen.

Mand og kvinde spiller padel. Mand springer for at nå bold på padelbane

ER REGLERNE TIL PADEL SVÆRE AT LÆRE? Padelreglerne og de grundlæggende færdigheder er nemme at lære, så I kan hurtigt komme i gang med den sjove del.

10. Hvorfor er padel så populært?

Padel kan spilles af folk i alle aldre og på alle niveauer, så du kan udfordre venner, kolleger eller familiemedlemmer til en dyst, også selvom de ikke lige er i samme fysiske form som dig. Det er oplagt som en social aktivitet, da det som udgangspunkt spilles som double. Padel tiltrækker mange spillere fra andre sportsgrene som fodbold, badminton og tennis, men også folk, som ikke tidligere har været aktive.

Kilde: Dansk Padel Forbund m.fl.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 12/2021