Hemmeligheden når du træner mave

Jeg laver 100 mavebøjninger hver dag, men jeg kan ikke få den flade mave, jeg går og drømmer om. Dellen ved buksekanten vil bare ikke forsvinde, for det er, som om mine muskler slet ikke tager rigtigt fat. Hvad gør jeg galt?

I FORMS træningsekspert Michelle Kristensen svarer

Lad os få en ting på det rene: Hvis du kan lave 100 mavebøjninger uden at holde pause, så skal du lave noget helt andet!

Rent faktisk er traditionelle mavebøjninger langtfra det mest effektive redskab til at få en flad mave. Hemmeligheden er at træne tungt, så mavemusklerne virkelig bliver presset til det yderste, og det sker ikke i de lige-op og- ned-mavebøjninger, du har gang i nu.

Her bruger du kun en mindre del af din egen kropsvægt, og den lille belastning vænner kroppen sig lynhurtigt til – og du kommer ikke til at se resultater, medmindre du sætter niveauet op.

Effektiv mavetræning kan foregå i et såkaldt pull-up-stativ, hvor du hænger ned fra en stang i loftet med en vægtskive mellem benene for ekstra modstand– og så hiver du benene op mod din overkrop.

Øvelsen er hård, men den virker! Løfter du så tungt, at du max kan lave 20 gentagelser, før du må holde pause, så er du godt på vej til den flade mave.

Dit fokus skal være på kernemuskulaturen – også kaldet kropskorsettet – fordi musklerne her støtter din holdning og holder hele maven på plads.

Uden en stærk kropskerne vil du aldrig få flad mave, og jeg tror netop, at din manglende træning af den er skyld i, at du er stagneret. De bedste øvelser for kropskorsettet er dødløft, squat (med tung vægt på), planke med træk og inch worm, hvor du automatisk spænder op i de helt rigtige muskler.

En sund kost er også meget afgørende for, at man kan se resultaterne af sine timer i centret. For er din fedtprocent for høj, skjuler selv veltrænede mavemuskler sig bag et lag af fedt, og så er det i virkeligheden ikke din træning, der er noget galt med – snarere din kost. Skær kraftigt ned på kulhydraterne, og spis magert, grønt og ikke for store portioner. Så er du godt på vej.