5. Tidskrav til din træning
- 5 kmEn begynder kan træne sig op på ca. 16 uger med 3 træningsdage om ugen. En øvet skal løbe 15-20 km ugentligt.
- HalvmarathonSom begynder skal du bruge 26 uger med 3 pas om ugen på at træne dig op til en halvmarathon. Som øvet skal du løbe mindst 25-35 km om ugen.
6. Kvalitetskrav til din træning
- 5 kmDu har brug for interval- og tempotræning, hvis du vil satse på en hurtig 5-km.
- HalvmarathonDu har brug for både interval- og tempotræning og en hel del lange ture i et langsommere tempo. Du får mest ud af at træne meget varieret.
På I FORMs hjemmeside har vi løbeprogrammer til alle niveauer - så der er med garanti også et løbeprogram til DIG!
7. Skaderisiko
- 5 kmHvis du satser på meget seriøs 5-km-træning med meget tempotræning, kan det være belastende. Ellers ikke.
- HalvmarathonSkaderisikoen er ikke stor, hvis du holder dig til programmet og går fornuftigt frem. Pas på med at øge distance og tempo på en gang.
8. Gevinst alt i alt
- 5 kmDu kan nå relativt gode resultater uden at bruge ret lang tid på din træning hver uge. Vil du træne dig op til at løbe 5 km i et hurtigt tempo, skal du satse på at træne ved høj puls det meste af tiden. Det vil gøre underværker for dit kondital. Træningen kan dog gå hen at blive lidt hård og ensformig.
- HalvmarathonDu skal træne meget varieret, når du satser på en halvmarathon. Det betyder, at du både skal gennemføre nogle lange træningsture, hvor du kan tage det stille og roligt og stresse af, mens du løber, og nogle hurtige ture, der holder dit tempo oppe. Den afvekslende træning virker meget motiverende for de fleste. Samtidig bygger du en fantastisk grundform op. De hurtige ture træner dit kondital, og de lange ture træner din udholdenhed samt din styrke i led, sener og knogler. Du bliver en komplet løber. Stoltheden ved 21,1 gennemførte km giver desuden selvtillid.