Anne-Mette har løbet næsten 10 år i streg: "Selv Oslofærgen har jeg løbet rundt på"

En løbetur hver eneste dag i næsten 10 år. Hvordan søren gør man det? Og hvorfor? Få svaret fra 54-årige Anne-Mette, der er bidt af streak running.

Kvinde i løbetøj, der holder en kage ved siden af billede, hvor hun løber.

STIME – Anne-Mette har bl.a. fejret dobbelt “Forrest Gump-dag”, som i streak running markerer de 3 år, 2 måneder, 14 dage og 16 timer, Forrest Gump løber i filmen af samme navn.

© Privat foto

Det kan lyde voldsomt – ja, nærmest overjordisk – at løbe hver dag i over ni år uden en eneste pause. Ikke desto mindre er det præcis, hvad Anne-Mette på 54 år har præsteret. Og hun mener faktisk, at stort set alle kan gøre hende kunsten efter.

“Der er ikke den rasteplads, jeg ikke har taget en lille løbetur omkring, når familien er kørt på ferie ned gennem Tyskland. Jeg har sågar løbet op og ned ad gangene på Oslofærgen. Det gælder om at se løbemuligheder alle steder,” fortæller Anne-Mette, der ligesom mange andre lever en travl tilværelse med mand, børn og fuldtidsjob i en bank.

Streak running – sådan gør du

Hun fik ideen til at løbe hver dag for ca. 10 år siden, da hun læste en bog om en kvinde, der løb et maraton hver dag i et år. Dengang anede Anne-Mette ikke, at der findes en hel løbetrend, der hedder streak running, som man praktiserer rundtom i verden. Det opdagede hun først omkring sin løbedag nr. 1.000.

“Dengang tænkte jeg bare, det kunne være en sjov udfordring at prøve at løbe en tur hver dag i et år. En grund til at komme op af sofaen. Så jeg satte mig et mål om 5 km i snit, hvilket var en overskuelig distance for mig på det tidspunkt, som passede ind i min hverdag.”

Lær at løbe 5 km: Løbeprogram med lydguide til begyndere

Ingen planer om at stoppe

Da 365 dage var gået, var Anne-Mette blevet så glad for sine daglige løbeture, at hun satte sig et nyt mål om 500 dage. Det passede lige med en ferie til Kreta på dag 501. Men da dagen kom, smed hun alligevel et par løbesko i kufferten

“Tænk nu, hvis jeg fortrød. Så jeg løb faktisk en lille tur den første dag på Kreta. Og da jeg så, hvor nemt det var, blev jeg bare ved med at løbe. Nu er der gået næsten 10 år.”

“Engang skulle jeg til julefrokost lige efter job. Det blev så sjovt, at jeg ikke havde lyst til at forlade festen for at tage hjem at løbe. Så mine kolleger holdt alle dørene i kontorbygningen åbne for mig, så jeg kunne løbe de 1600 m rundt på etagerne og fortsætte festen bagefter.”
— Anne-Mette, 54 år, streak runner på 10. år

Selvom Anne-Mette mange dage løber flere km og har deltaget i et væld af motionsløb, så kræver det kun en distance på 1,6 km at kalde sig officiel streak runner. Og netop derfor mener hun, at streak running er for alle, der har lyst.

Læs også: 8 seje kvinder: Dét fik os i gang med at træne

“Det giver simpelthen så stor en fornøjelse at komme ud hver dag, og så er det sjovt og motiverende at fejre alle milepælene. 1.600 meter kan de fleste sunde og raske mennesker være med på. Det tager ca. et kvarter at løbe, inklusive omklædning. Hvis du ikke kan finde det i løbet af din dag, så har du simpelthen for travlt,” griner hun.

I dag har Anne-Mette rekorden som den kvinde i Danmark, der har holdt sin streak i længst tid. Globalt er hun nr. 133 blandt kvinder, og til december glæder hun sig til at fejre sit 10-års jubilæum.

“Jeg har ikke sat mig et slutmål. Nu løber jeg bare, så længe det er sjovt, og så længe min krop kan holde til det. Jeg tror faktisk, de daglige løbeture har gjort mig bedre til at lytte til min krop, og de har været med til at gøre mig friskere og raskere i det hele taget.”

Anne-Mettes 3 bedste råd til streak running

Sæt et overskueligt mål

“I starten hjælper det gevaldigt at have en afgrænset tidshorisont på fx nogle uger eller en måned. Herefter kan man altid fortsætte, hvis man får lyst.”

Husk at markere dine sejre

“Når det er en stor milepæl som fx dag nr. 500 eller 1.000 i streg, så gør jeg noget ekstra ud af det som at tage kage med i løbeklubben, hvor antallet af dage står skrevet på den.”

Inddrag dine omgivelser

“Det ville aldrig gå, hvis ikke familie og kolleger kendte til det. Jeg har ikke tal på, hvor ofte mine børn har stået og spist en is med deres far på en ferie, mens jeg lige har løbet nogle runder i nærheden af ishuset.”