6 mærkelige ting, der sker med din krop, når du løber

Løb sætter gang i fedtforbrændingen, øger iltoptagelsen og styrker kredsløbet, men turene i løbeskoene giver også nogle underlige sideeffekter.

Mærkelig sideeffekter af løb

MÆRKELIG SIDEEFFEKTER AF LØB Kroppen reagerer nogle gange på mærkelige måder under og efter løb.

© iStock

1. Hoste

Det er helt normalt at hoste on/off i nogle minutter, når træningen er overstået. Det kaldes anstrengelsesudløst bronkospasme og skyldes tab af varme og fugtighed fra lungerne under fysisk arbejde.

2. Metalsmag

Hvis du mærker en metalsmag midt under bakkespurten, så skyldes det, at luftvejenes slimhinder tørrer ud, og der opstår små rifter, som fyldes med blod. Det er dog helt ufarligt.

3. Løbende næse

Dine slimhinder udtørres af vind og vejr, når du træner, og kroppens modsvar er at udskille større mængder snot og tårer (exercise-induced rhinitis). Slimhinderne er første skanse i dit immunforsvar, og de fungerer kun, når de er fugtige.

4. Akut toilettrang

Dårlig mave er udbredt blandt løbere. De mange rystebevægelser spiller tilsyneladende en afgørende rolle, idet problemet ikke er nær så udbredt blandt fx cykelmotionister. En fiberrig og fedtfattig kost samt rigelig væske kan afhjælpe ophobning af afføring i tyktarmen.

5. Voldsom kløe

Der kan være tale om alm. tør hud eller kroppens naturlige reaktion på, at kapillærerne udvider sig og stimulerer de nærliggende nerver. Men man kan også få nældefeber med udslæt og kløe af at dyrke motion. Her kan antihistaminer nogle gange hjælpe.

6. Hjernetåge

Du afslutter træningen, men har glemt, hvor du lagde husnøglen. Lettere forvirring og desorientering er normalt ovenpå langvarig, hård træning. Det skyldes, at din hjerne mangler glykogen. Løsningen er simpel: indtag kulhydrater med det samme.