Tjek her, hvordan du med den rette strategi kan få en god mavefornemmelse.
Løbermave
- Sådan føles det Du løber glad af sted og skal pludselig på toilettet – helst i en fart.
- Hvad er årsagen Du løber typisk med mad i maven, som dit tarmsystem ikke tåler. Derfor vil maven af med indholdet. Mange reagerer følsomt på kaffe og visse former for frugt, fx appelsin og kiwi med meget frugtsyre. Mejeriprodukter kan også give maveproblemer, og det samme kan et måltid med mange fibre (fx fuldkorn), der fylder godt i tarmen.
- Det kan du gøre Du må i gang med et lille detektivarbejde. Skriv ned, hvad du spiser før dine løbeture, og se, om du finder et mønster mellem bestemte madvarer og maveproblemer. Vær særligt opmærksom på de nævnte.
Kvalme
- Sådan føles det Du træner intensivt og må stoppe op med kvalme og sure opstød.
- Her er årsagen Du har sandsynligvis spist for tæt på din træning. Det er uheldigt, fordi intensiv træning lukker ned for fordøjelses-systemet, så maden "sidder fast" i systemet og skvulper ubehageligt.
- Det kan du gøre Det er især proteinrige måltider, der driller, så spis dem ikke 3-4 timer før din løbetur. Trænger du til lidt ekstra energi før træning, kan du snuppe lidt kulhydratrig mad, fx en banan.
Læs også: Hvorfor får jeg kvalme?
Mavekramper
- Sådan føles det Du får en kraftig smerte i maven, der gør det umuligt at løbe videre.
- Her er årsagen Du er muligvis blevet for kold på maven. Problemet opstår typisk, når du under et sveddrivende træningspas løber mod en kold efterårsblæst, mens det våde løbetøj leder kropsvarmen alt for hurtigt væk fra huden.
- Det gør duTag en vindtæt jakke eller vest på. Kan det lade sig gøre, vil det desuden være bedst at planlægge løbeturen, så du løber ud i modvinden og hjem i medvinden. Jo mere våd, kold og træt, du bliver, jo større er risikoen.
Spis i tide - og løb perfekt
Der går ofte længe, fra du har spist, til maden er ude af dit system og ikke længere kan genere på din løbetur. Her kan du se, hvilke madvarer der ligger i maven længe – og hvilke du hurtigt kommer af med.
- 6 timer: Røget fisk og mange typer nødder.
- 5 timer: Tørrede bønner og kål. Røget kød og fjerkræ.
- 4 timer: Grove kornprodukter med mange kerner og brune ris. Rødt kød.
- 3 timer: Lyst brød og pasta. Fjerkræ og hvid fisk. Grønsager og proteinrige mælkeprodukter.
- 2 timer: Frugt og yoghurt.
- 1 time: Lidt frugt, lyst brød, mager fisk el. lignende.
- 0 time: Energidrik, geléer og let fordøjelige energibarer.