Hvorfor får jeg krampe?

Spørgsmål

Jeg får næsten altid krampe i mine fødder og lægmuskler, når jeg svømmer. Men ikke når jeg dyrker andre former for motion. Hvorfor?

Svar

Kramper er en pludselig ufrivillig sammentrækning af en muskel, som typisk opstår i muskler, der krydser to led (fx hofte-knæled eller knæankelled). Der er mange teorier om, hvorfor kramper opstår. En af dem går på, at der ved fysisk overanstrengelse kommer små blødninger i musklerne, som får dem til at trække sig sammen.

Hvis kramperne mest opstår, når du svømmer, så prøv at tænke over, om du mon ligger og spænder i læggen for at strække foden ud under dine svømmetag.

Det kan også være, kramperne opstår, når du sætter af på bassinkanten under en vending under vand. Her vil løsningen ganske enkelt være at slappe mere af i lægmuskulaturen og foden, når du svømmer.

Der findes ingen videnskabelige beviser for, at kramper opstår hyppigere under vand, så forklaringen findes højst sandsynligt i den måde, du bruger din krop på, når du svømmer.

Muskelkramper kan forebygges ved at strække musklerne ud både før og efter træning, starte roligt ud i begyndelsen af din træning samt drikke rigeligt med vand undervejs. Er kramperne allerede opstået, kan du lindre dem eller helt slippe af med dem ved at stoppe træningen, massere musklen og strække den forsigtigt ud.

Tilstanden er for det meste kortvarig og harmløs, men hvis du har vedvarende eller tilbagevendende muskelkramper, kan det være en god idé at tjekke med lægen, om din salt- og væskebalance er i orden.