Hvorfor får jeg krampe under træning?

Det er både irriterende og smertefuldt, når din træning ødelægges af kramper. Men de kan heldigvis lindres – og forebygges.

Kvinde sidder på jorden, krampe i læggen, under træning

AV! Kramperne opstår typisk i lægmusklen, men de kan heldigvis forebygges.

© iStock

Der findes flere teorier om, hvorfor vores muskler nogle gange kaster sig ud i smertefulde kramper, men der findes ikke noget endegyldigt svar – muligvis fordi træningskramper simpelthen kan skyldes flere ting.

Overordnet findes der to teorier: Den ene handler om muskeltræthed, og den anden om væskebalance.

Det er veldokumenteret, at trætte muskler kramper nemmere. Det er derfor, du ved målstregen til et maraton vil kunne se mange krampekæmpende løbere, og det er også grunden til, at nogle oplever kramper dagen efter et hårdt træningspas.

Den anden mulighed er, at dine kramper skyldes dehydrering. Når du sveder meget, mister du nemlig ikke bare væske, men også salt. Det forskubber elektrolytbalancen en anelse og øger altså, ifølge denne teori, risikoen for kramper. Selvom den præcise årsag er ukendt, kan du stadig gøre en hel del både for at forebygge og behandle kramper.

FOR AT FOREBYGGE KRAMPER KAN DU ...

... varme op og strække ud. Velforberedte (altså opvarmede) muskler formodes at være mindre tilbøjelige til at gå i krampe.

... drikke nok væske før og efter. Giver du dig i kast med et ekstra hårdt træningspas, kan du måske holde kramperne stangen ved at indtage nok væske – husk også at erstatte væsketabet efter træning.

... få nok salt. Skal du træne intenst i varmt vejr i mere end en time, når du måske et væske- og salttab, hvor du også skal være opmærksom på at få salt efter træning. Det kan fx ske med en sportsdrik, men et måltid mad og et stort glas vand er også fint.

FOR AT LINDRE KRAMPER KAN DU ...

... strække den ramte muskel ud. Hold strækket i 15-30 sekunder, og gentag tre til fire gange, hvis krampen fortsætter.

... drikke lidt vand og spise noget. Hvis krampen skyldes dehydrering, er det bedst at drikke og spise lidt og så genoptage aktiviteten ved lavere intensitet.

Bliv sund og stærk med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent har du fri adgang til både site og app.

På vores site og app får du bl.a.:

  • Over 100 videotræninger på 5 til 40 min.
  • Begyndervenlige løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan – hver uge

Vil du vide mere om I FORM digital? Tjek her!

Newsletter background