Hvorfor får jeg krampe under træning?

Det er både irriterende og smertefuldt, når din træning ødelægges af kramper. Men de kan heldigvis lindres – og forebygges.

Kvinde sidder på jorden, krampe i læggen, under træning

AV! Kramperne opstår typisk i lægmusklen, men de kan heldigvis forebygges.

© iStock

Der findes ikke noget noget endegyldigt svar på, hvorfor man får kramper. Men der findes flere teorier om, at kramper kan skyldes forskellige ting. Overordnet findes der to teorier: Den ene handler om, at man får kramper på grund af muskeltræthed, og den anden på grund af væskebalance.

Det er veldokumenteret, at trætte muskler kramper nemmere. Det er derfor, du ved målstregen til et maraton vil kunne se mange krampekæmpende løbere, og det er også grunden til, at nogle oplever kramper dagen efter et hårdt træningspas.

Den anden mulighed er, at dine kramper skyldes dehydrering. Når du sveder meget, mister du nemlig ikke bare væske, men også salt. Det forskubber elektrolytbalancen en anelse og øger altså, ifølge denne teori, risikoen for kramper. Selvom den præcise årsag er ukendt, kan du stadig gøre en hel del både for at forebygge og behandle kramper.

FOR AT FOREBYGGE KRAMPER KAN DU ...

... varme op og strække ud. Velforberedte (altså opvarmede) muskler formodes at være mindre tilbøjelige til at gå i krampe.

... drikke nok væske før og efter. Giver du dig i kast med et ekstra hårdt træningspas, kan du måske holde kramperne stangen ved at indtage nok væske – husk også at erstatte væsketabet efter træning.

... få nok salt. Skal du træne intenst i varmt vejr i mere end en time, når du måske et væske- og salttab, hvor du også skal være opmærksom på at få salt efter træning. Det kan fx ske med en sportsdrik, men et måltid mad og et stort glas vand er også fint.

FOR AT LINDRE KRAMPER KAN DU ...

... strække den ramte muskel ud. Hold strækket i 15-30 sekunder, og gentag tre til fire gange, hvis krampen fortsætter.

... drikke lidt vand og spise noget. Hvis krampen skyldes dehydrering, er det bedst at drikke og spise lidt og så genoptage aktiviteten ved lavere intensitet.