Hold hjernen frisk med motion

Når du træner, er det ikke bare kroppen, der bliver motioneret, men også de små grå. Noget tyder på, at du endda kan målrette din træning til at booste bestemte mentale kompetencer. Her gør vi dig klog på, hvordan motion blandt andet giver dig skarpere hukommelse og bedre koncentrationevne.

Kvinde binder snørebånd under løbetur

BOOST DIN HJERNE MED LØB – træner du for din hjernes skyld, så er løbetræning et sikkert valg.

© iStock

Undersøgelser af menneskehjerner er en svær disciplin. Derfor har forskere svært ved at analysere, hvordan træning præcist ændrer hjernens nerveceller. Ofte observeres kun effekterne som bedre hukommelse eller aktivitet i bestemte områder gennem hjernescanninger.

Men her er fem koblinger mellem din træning og din hjerne, som forskerne efterhånden er ret sikre på.

Disse steder i hjernen foregår effekten af motion

Motion styrker opmærksomheden og forbedrer hukommelsen

DET ER FORSKELLIGE DELE AF HJERNEN, DER BLIVER AKTIVERET, NÅR DU DYRKER MOTION Læs mere om helt præcist hvor og hvordan aktiveringen sker under de nedenstående 5 punkter.

1. Motion styrker opmærksomheden

Hvor? Præfrontale cortex.

Hvordan? Den præcise årsag er ukendt, men forskere har vist en markant forøget koncentrationsevne efter en halv times træning med høj puls. Scanninger viser øget aktivitet i pandelapperne og en højere modstandsdygtighed mod forstyrrelser. Effekten holder i alt fra et par minutter til flere timer.

Hvordan opnår jeg effekten? Cardiotræning med høj puls.

Derfor skal du tage cyklen på arbejde

2. Motion bremser aldring

Hvor? Hippocampus – potentielt hele hjernen.

Hvordan? Muskelvæv frigiver hormonet irisin. Irisin findes i store mængder i unge, raske hjerner og i mindre mængder i ældre og syge hjerner. Forsøg med mus viser, at ekstra irisin er lig med bedre hukommelse. Forskerne vurderer, at irisin er med til at holde hjernecellerne effektive.

Hvordan opnår jeg effekten? Cardio- og styrketræning.

Løb ubesværet 5 km med IFORMs løbeprogram her

3. Motion forbedrer hukommelsen

Hvor? Hippocampus.

Hvordan? Træning frigiver BDNF, populært kaldet hjernegødning. BDNF er et protein, der ansporer hjerneområdet hippocampus til at udvikle nye nerveceller. Noget, videnskaben indtil for få år siden mente, var umuligt. Effekten er en styrket hukommelse, og den holder måneder til år.

Hvordan opnår jeg effekten? Cardiotræning.

4. Motion forøger kreativiteten

Hvor? Nakkelap og pandelap.

Hvordan? Forskerne har fundet en svagt forbedret evne til at få kreative idéer hos forsøgspersoner, der cyklede hurtigt på en kondicykel. Forbedringen optrådte dog kun hos personer, der allerede var i god form. Effekten er formentlig knyttet til mere ilt og glukose i hjernen, og den holdt i alt fra et par minutter til flere timer.

Hvordan opnår jeg effekten? Cardiotræning med høj puls.

Få pulsen i vejret med dette 30-minutters program

5. Motion afhjælper stress

Hvor? Lillehjernen.

Hvordan? Når vi stresser, producerer vi for meget af hormonerne adrenalin og kortisol. Det kan i sidste ende medføre problematiske ændringer i blandt andet lillehjernen, som styrer balance og motorik. Fysisk aktivitet med lav belastning er den bedste vej til at mindske hormonoverskuddet og dermed mindske stress.

Hvordan opnår jeg effekten? Let cardiotræning og yoga.

Derfor gør kortisol dig syg af stress

Kilde: Theresa Schilhab, Dr. pæd. og lektor ved Aarhus Universitet

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 5/2020