Forskere: Gå 11 minutter om dagen, og lev længere

Du nedsætter risikoen for at dø før tid med en fjerdedel, hvis du bevæger dig bare 11 minutter om dagen, viser studie.

Hvor mange minutter om dagen bruger du på at kigge på telefonen? Ligge på sofaen? Eller holde kaffepause? Kan du finde bare 11 minutter i den pulje af stillesiddende aktiviteter og i stedet gå en rask tur? Ja, så forbedrer du kraftigt dine chancer for at leve længere.

Det er i hvert fald konklusionen i et stort studie fra Cambridge University, hvor forskere har kigget på 196 videnskabelige artikler og analyseret data fra i alt 30 millioner mennesker.

Læs også: Gå dig til vægttab – Gangprogram med lydguide

De personer, der dyrkede 75 minutters moderat motion om ugen – svarende til 11 minutters rask gang om dagen – havde 23 pct. mindre risiko for at dø af alt andet end alderdom, sammenlignet med de inaktive.

11 minutter om dagen var også nok til at nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 17 pct. og kræft med 7 pct.

Hver 10. dødsfald kan undgås

Sagt på en anden måde – hver 10. ud af 100 for tidlige dødsfald kunne undgås, hvis alle bevægede sig mindst 75 minutter om ugen ifølge studiet.

Læs også: Her vinder kaffe-elskere: 5 sundhedsfordele

Verdenssundhedsorganisationens (WHO's) officielle anbefalinger lyder på mindst 150 minutters moderat motion om ugen for voksne. Og hvis alle personerne i studiet havde bevæget sig så meget, ville 16 ud af 100 dødsfald kunne være undgået.

Studiet kan ikke med sikkerhed fastslå, at det er fysisk aktivitet, der er den direkte årsag til færre sygdomme og længere liv. Som det altid er med den slags studier, kan forklaringen også være den bagvendte – at folk, der i forvejen slås med sygdom, er mere fysisk inaktive.

Yoga for begyndere – Træn hele kroppen på 20 minutter

Ikke desto mindre ligger studiets resultater på linje med mange andre studier, der kobler selv en smule daglig motion sammen med store helbredsgevinster.