Det sker der, når du går baglæns

Hvad sker der, hvis vi slår autopiloten fra og rent faktisk koncentrerer os om at gå? Se, hvorfor det giver pote at gå baglæns.

Grafik af kvinde der går baglæns

GÅ BAGLÆNS – Du scorer flere sundhedsfordele, når kroppen skal gøre noget uvant. Et højere kalorieforbrug er bare én af gevinsterne ved at træde bagud.

© iStock

Det falder os helt naturligt at sætte den ene fod foran den anden. Men når du går baglæns, udfordrer du både kroppen og hjernen på en måde, de ikke er vant til. Du kan fx ikke se, hvor du træder.

Det kan virke angstprovokerende, men vælger du et sikkert sted uden forhindringer, er der meget at hente ved at gå baglæns.

40% flere kalorier forbrænder du i minuttet, når du går baglæns i forhold til normal gang.

4 overraskende gevinster ved at gå baglæns:

Du forbrænder flere kalorier

Muligvis fordi du ikke kan slå hjernen fra, men er nødt til at spænde op i samtlige muskler og koncentrere dig.

Et forsøg med kvinder, der gennemførte et seksugers træningsprogram på løbebånd, viste, at kvinder, der gik og luntede baglæns, forbrændte mest fedt.

Du får bedre balance og stabilitet

Det kræver større koncentration og større aktivering af de muskler og led, der styrker din balance, når du træder bagud.

I et koreansk forsøg skulle to grupper – én, der gik almindeligt, og én, der gik baglæns – gå barfodet på et løbebånd i 20 minutter om dagen. Efter fire uger så forskerne, at baglænsgruppen havde opnået bedre balance og stabilitet end den anden gruppe.

Du træner knæene

Har du ondt i knæene, kan det være godt at spejlvende belastningen ved at træde baglæns i stedet for forlæns. Du får et helt anderledes stræk bag på knæet og styrker vigtige muskler i benene, som hjælper dig med at holde knæet sundt og stærkt.

Det er godt for lænden

Den måde, du bruger kroppen på, når du går baglæns, er måske også godt, hvis du døjer med lændesmerter.

I et lille amerikansk forsøg blev 21 patienter med kroniske lændesmerter og 21 raske personer sat til at gå både baglæns og forlæns på et løbebånd, mens deres muskler blev monitoreret. I begge grupper gav baglæns gang en højere grad af aktivering i musklerne i nedre ryg og coren.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 11/2023