Fedtforbrænding uden træning?

Se svaret fra eksperten på iform.dk.

Kvinde spiser morgenmad

Du hjælper forbrændingen på vej ved at spise et fedtfattigt mejeriprodukt fra morgenstunden

© iStock

Spørgsmål

Kan jeg forbrænde fedt uden at træne?

Svar

Det er ikke kun i de 2-3 timer om ugen, hvor du pisker rundt under træningen, at du har mulighed for at brænde ekstra meget fedt af. Små ændringer i dine kostvaner kan være med til at sætte forbrændingen i vejret. Se her, hvad du kan gøre for at speede fedtforbrændingen ekstra op, stadig uden at sulte.

  • Spis mere proteinSpis kød, kød og atter kød (af den magre slags, naturligvis). Ny forskning fra bl.a. Forskningsinstitut for Human Ernæring viser, at en proteinrig kost dels virker mættende og dels øger den daglige energiomsætning. Det skyldes, at det kræver meget mere energi for kroppen at optage og udnytte protein end fx fedt og kulhydrat. Samtidig mætter protein mere gram for gram end både fedt og kulhydrat. Endelig sikrer en proteinrig kost, at det ikke er muskler, du taber, når du træner men fedt.

  • Spis flere gange om dagenSpis fx fem gange om dagen i stedet for tre. Mange små måltider holder din forbrænding i vejret formentlig fordi kroppen bruger energi på at holde fordøjelsen i sving hele dagen. Samtidig føler du dig mere mæt og får mindre trang til slik.

  • Drik kaffe, og træn før morgenmadenNår du vågner, er det flere timer siden, du sidst har spist, og dine kulhydratdepoter er forholdsvis små. Kroppen vil derfor spare på de sidste reserver ved i stor stil at forbrænde fedt i stedet for sukker. Effekten bliver endnu større, hvis du vækker kroppen med en kop kaffe. For samtidig med at kaffens koffein kvikker dig op, sætter den også ekstra fut i din fedtforbrænding.

  • Styr uden om fedtbomberneVil du vride det største fedttab ud af din træning, er det en god idé at sikre dig, at din kost ikke skubber i den modsatte retning. Prøv derfor at styre uden om de værste fedtbomber.
    En kost med en fedtenergiprocent på maksimalt 25-30 pct. vil fremme dit vægttab, så du hurtigere ser resultater. Men lad være med at plage dig selv med forbud og tvangslæsning af varedeklarationer.

Hvis du følger disse råd, er alt godt: Spis masser af frugt og grønt, vælg magert kød og pålæg, gå efter fedtfattige mælkeprodukter (sødmælk indeholder fx 5-10 gange så meget fedt som skummetmælk), spis groft brød, skrab fedtstoffet på brødet og drik spandevis af vand.