8 tips til højere forbrænding

Hent 8 effektive tips til at få gang i din forbrænding.

Kvinde tjekker sin puls

1. Bevæg dig

Den suverænt mest effektive måde at påvirke din forbrænding på er gennem motion. Men det er ikke kun de hårde træningstimer, der batter. Hvis du undgår at sidde stille for længe ad gangen, så dit stofskifte går i dvaletilstand, har du givet din kalorieforbrænding et kæmpe løft. Så tag trappen, luft hunden selv osv.

2. Få større muskelmasse

Jo større din muskelmasse er, jo mere energi bruger din krop, også når den ikke bevæger sig. For muskelvævet har nemlig en højere forbrænding i forhold til fedtvæv. En større muskelmasse vil øge din daglige forbrænding væsentligt og det er derfor en glimrende idé at supplere din konditionstræning med styrketræning.

3. Leg fartleg på din løbetur

Ideen med fartleg er, at du udnytter terrænet til at få pulsen op ved at løbe i hårdt tempo fx op ad bakke eller mellem træer/bænke/lygtepæle, og løber i roligt tempo, når det går ligeud eller nedad. Det er ret hårdt. Men til gengæld får du virkelig brændt nogle kalorier af.

4. Spis rigtigt efter træning

Vil du gerne tabe dig, så lad være med at belønne dig selv med slik og chokolade umiddelbart efter træning. Selvom kroppens sukkerdepoter reduceres under træning, betyder det ikke, at de skal fyldes op med sukker straks efter. Spis hellere en banan eller drik lidt (kakao-)skummetmælk. Det fremmer restitutionen og mindsker også risikoen for, at du køber usundt ind på vejen hjem efter træning.
I timerne efter træning har du en øget forbrænding, kroppen restituerer og genopbygger, så den kan klare din næste træning og lidt til - så hjælp den på vej ved at spise gode og nærende madvarer.
Venter du med at spise, er kroppen meget længere tid om at genopbygge sine depoter. Og du er derfor meget længere om at blive klar til den næste træning.

5. Variér din træning

Få hele kroppen i gang, når du træner. Løb er godt, og du kan med fordel variere træningen lidt i løbet af ugen. Du kan fx tage en times spinning eller prøve zumba af. Du får en mere harmonisk krop og lettere ved at restituere, når det ikke er de samme muskelgrupper, der bruges hele tiden.

6. Husk de små måltider
Mange forsøger at pine sig ned i vægt. Men for få kalorier i kosten kan faktisk ødelægge din træning. Du skal spise mange små måltider, der alle indholder protein og kulhydrat. Som tommelfingerregel skal en aktiv motionist indtage otte gram kulhydrat og 0,8-1,2 gram protein pr. dag pr. kilo kropsvægt (1,2-1,5 gram pr. kg kropsvægt pr. dag ved højt fysisk aktivitetsniveau).

7. Dyrk konkurrencen

Lidt venskabelig konkurrence vil med stor sikkerhed sætte forbrændingen i vejret. Så har du mulighed for at træne med en eller flere kammerater, kan det være en måde at få større udbytte af træningen på simpelt hen, fordi I presser hinanden undervejs. I kan evt. skiftes til at bestemme ruten og intensiteten og indlægge små spurter.

8. Se motionen som en investering

Ud over at du selvfølgelig skal vælge den motion, du synes er sjovest, og som passer bedst ind i din hverdag, skal du prøve at se på motionen som en af de bedste investeringer, du kan foretage i dit liv.