Annonce

4 ting, du som gravid kan opleve i underlivet, som ingen fortæller dig

Det er en god idé at være forberedt på disse ændringer, og hvordan du håndterer dem – særligt hvis du er aktiv.

Det er ingen overraskelse, at en graviditet medfører store ændringer i kvindekroppen. Der er dog klart ændringer, som vi hører mere om end andre. Mens det er helt normalt at tale om nye spise- og sovevaner, er der nemlig sjældent nogen, som forbereder dig på, hvad der helt naturligt kan ske i dit underliv.

I samarbejde med Always forbereder vi dig derfor på fire ting, du kan opleve under graviditeten, så du ikke har grund til panik, og så du kan være velforberedt – særligt hvis du træner og bevæger dig.

1. Du kan nemt komme til at tisse

Det er helt normalt, at du som gravid oplever inkontinens eller ufrivillige vandladninger. Det kan være alt fra få dryp til store lækager, og det sker helt naturligt, fordi livmoderen lægger pres på blæren. Du vil særligt kunne opleve det, hvis du griner eller hoster eller generelt bare, hvis noget giver en belastning på din blære. Det er altså godt at huske, hvis du træner under graviditeten, hvor kroppen skal kunne klare lidt ekstra, så du kan være forberedt.

Det kan du gøre:

Den vigtigste ting i forhold til at mindske og forebygge drypperiet er at træne din bækkenbund. Derudover er det smart at være på forkant med enten bind eller trusseindlæg og eventuelt have et ekstra par trusser med dig, hvis du skal lave noget aktivt.

2. Du har større risiko for at få svamp

Det er meget udbredt at få svampeinfektioner i underlivet som gravid, fordi der sker så store ændringer i dit hormonniveau. Symptomer på svamp er, at dit udflåd bliver grynet, og du kan opleve kløe, lugt eller smerter. Selvom det kan være irriterende, er der dog intet at bekymre sig om, da det relativt nemt kan behandles. Det er altså ikke noget, som er farligt hverken for dig eller din baby.

Det kan du gøre:

Hvis du har mistanke om, at du har fået svamp, skal du ringe til din læge. Her vil du få noget medicin, som hurtigt kan hjælpe. Det er dog smart at tænke over, hvordan du kan forebygge det. Hvis du er aktiv eller tit render rundt i tætsiddende træningstøj, er det en god idé at overveje åndbare materialer og at komme ud af dine træningstights så hurtigt som muligt efter træning. Svamp har nemlig gode forudsætninger for at gro, hvor der er varmt og fugtigt.

3. Du kan have vildt meget udflåd

Det er vildt, at vi så sjældent hører om, hvor meget udflåd der kan være under en graviditet. Det er nemlig noget, som mange bliver overraskede over, fordi det kan virke så voldsomt. Store mængder udflåd opstår som regel helt naturligt, fordi østrogenniveauet stiger i løbet af graviditeten.

Det kan du gøre:

Udflåd er underlivets naturlige måde at rense sig selv på. Du kan altså ikke stoppe eller mindske det, for det er kun godt, at det er der. Til gengæld er det en gave, at der findes trusseindlæg, så du ikke skal skifte trusser hele tiden eller føle dig generet. Always Dailies er eksempelvis specialdesignede til at absorbere udflåd. Deres 'Fresh & Protect'-indlæg er oplagt til dig, som er aktiv, fordi de er lavet til at bevæge sig med kroppen, så du ikke mærker dem, uanset hvad du laver.

Oplever du ændringer, som gør, at dine trusser ikke føles lækre at gå rundt i, eller er du bekymret for, om du pludselig vil lække, er det en god idé at bruge trusseindlæg for at føle dig frisk og tryg. Always Dailies er dermatologisk testet, så du uden bekymring kan bruge dem dagligt.

© Procter and Gamble

4. Du kan opleve pletblødning

Det er forståeligt, at du som gravid bliver urolig, hvis du oplever blod i trussen eller på papiret, efter du har tørret dig. Det er bare godt at være forberedt på, at det kan være helt naturligt – og ganske ufarligt. Mange gravide oplever, at de pletbløder lidt i løbet af deres graviditet, hvor det har en helt naturlig forklaring. Det kan for eksempel skyldes en irriteret livmoderhals.

Det kan du gøre:

Ring altid til din læge for en sikkerheds skyld. I skal selvfølgelig sikre jer, at alt er ok, men der er altså ingen grund til at panikke.

Tal med andre om dine oplevelser

Det kan selvfølgelig være nemmere at tale om dine ændrede spisevaner end om dine gennemblødte trusser. Ikke desto mindre kan det være sundt og rart at dele, hvordan dit underliv reagerer i løbet af graviditeten, særligt hvis du oplever noget, som går dig på. Det er nemlig helt naturligt at opleve lidt af hvert, og du vil med garanti opleve, at du ikke er den eneste, som har oplevet det, du går og tumler med.

LÆS OGSÅ: Folinsyre – vigtigt for gravide