Ved du PRÆCIS, hvornår du bør gå i seng?

Hvis man har et ønske om at vågne frisk og veludhvilet op, så er det bestemt ikke ligegyldigt, hvad tid man går i seng. Forskerne har nu svaret på, PRÆCIS hvornår du bør gå til ro.

Kvinde ligger i sengen og kigger på ur

Det er fristende lige at se en film færdig i fjernsynet, eller få læst de seneste nyheder på nettet. Men hvis du har et ønske om at vågne op frisk og veludhvilet, så bør du nok droppe de vaner.

Guide – sådan vælger du den rette seng

Der er nemlig et helt specifikt tidspunkt, hvor du bør smide, hvad du har i hænderne og hoppe i seng. Tidspunktet afhænger af, hvad tid du skal op næste morgen – men det betyder bestemt ikke, at du bare skal regne 8 timer frem.

Søvnens cyklusser

Søvnen fungerer nemlig ved at bestå af flere cyklusser med både REM-søvn og ikke-REM-søvn. REM står for Rapid Eye Movements, og er når øjnene gør nogle små bevægelser, der er indikator for at man drømmer, og at hjernen er vågen mens kroppen stadig sover.

Hver cyklus består af fire faser og varer omtrent 90 minutter, og i løbet af en nat bør du komme gennem cirka 5-6 cyklusser. Det vil være skidt for dig, hvis du vågner midt i en cyklus, og derfor bør du på forhånd regne ud, hvilke sengetidspunkter, der vil være optimale for dig.

Det er individuelt, hvor mange timers søvn vi hver især har behov for. Så tjek her, hvor meget søvn netop DU har brug for.

Regn din sengetid ud

Rent teknisk betyder det, at hvis du eksempelvis skal op klokken 6.30, så vil tidspunkterne 22.46 og 00.16 være optimale tidspunkter at falde i søvn på. Hvis du skal op klokken 7:00, vil klokken 23.16 eller klokken 00.46 være gode tidspunkter at gå til ro.

I Søvn-lommeregneren kan du selv indsætte det tidspunkt, hvor du skal op - og så vil den give dig de bedste sengetidspunkter, så du kan vågne frisk og veludhvilet op.

Godnat!