Hvorfor får man indgroede hår?

Indgroede hår gør hårfjerning til en kamp, de kan efterlade grimme sår, og i værste fald kan de forårsage bylder. De besværlige hårstrå kommer som regel, fordi du har været lidt for hård ved din hud. Men der er råd at hente.

Kvinde der forsøger at fjerne et hår med en pincet

HÅRREJSENDE – Indgroede hår kan ødelægge enhver glatbarbering.

© gettyimages

Der er flere grunde til, at hårsækken lukker til og håret gror indad i stedet for at vokse rigtigt ud. Få tips til hvordan du fjerner et indgroet hår, og bliv klogere på hvordan man kan undgå det i første omgang.

Læs mere om hårene her:

1 Hvad er et indgroet hår?


Et hår kan gro indad på to måder – enten ved at vokse langs overfladen eller ved at gro som en lille kugle under huden.

Grafik af tre slags hår

ET INDGROET HÅR – sådan ser det ud, når håret gror indad.

2 Hvorfor får man indgroede hår?


Flere ting kan bidrage til, at dine hår får svært ved at vokse rigtigt ud og i stedet begynder at gro indad, med irritation (og frustration) til følge.

Den helt store synder er hårfjerning, der er og bliver hård kost for både dine hår og din hud. Når du fjerner hår – både hvis du vokser eller barberer – presser du huden til at beskytte sig selv, og den første beskyttelseslinje består i at forny hudcellerne hurtigere end normalt. Den ekstra hud kan gøre det svært for håret at komme op til overfladen.

Dine hår kan dog også begynde at dreje den forkerte vej, hvis de bliver mødt af stramt og syntetisk tøj ved overfladen. Hårsækken kan simpelthen lukke til, hvis den både bliver mast og ikke kan ånde, og resultatet er indeklemte hår.

3 Hvordan fjerner man et indgroet hår?


En pincet er god at have ved hånden, hvis du fører krig mod et hår der er groet indad.

Der findes to typer indgroede hår, og de skal gribes lidt forskelligt an:

  • Den ene slags vokser under huden som en kugle, og den slags hår vil du sandsynligvis kunne presse ud, som du ville presse en hudorm ud – altså forsigtigt og med rene hænder.
  • Den anden slags vokser langs med overfladen, og det vil du som regel kunne vippe op med en nål og derefter få ud med en pincet. Vær dog forsigtig, for hvis du får skadet huden, risikerer du både sår og i værste fald en byld.

4 Kan man undgå indgroede hår?


Hvis du gerne vil undgå indgroede hår, kan du starte med at sørge for, at det problemramte område er velfugtet og måske eksfolieret.

Undgå desuden at gå direkte fra voksning til fitness, for sved på nybarberet hud er lig med skidt på sårbar hud, og hvis du i forvejen døjer med at hårene gror indad, er det her, du øger risikoen for yderligere irritation.

5 TIPS TIL AT UNDGÅ INDGROEDE HÅR

HUSK HYGIEJNEN

Udskift dine barberblade jævnligt, del ikke skraber med andre, og afsprit din pincet med jævne mellemrum. Vask også hænder, og brug håndsprit.

EKSFOLIÉR

Jævnlig eksfoliering vil være med til at forebygge indgroede hår. Du kan enten bruge en tørbørste, en skrubbehandske eller en scrub. Undgå dog at eksfoliere lige efter hårfjerning – vent til to dage efter, så du ikke stresser huden unødigt.

FUGT

Hvis du døjer med indgroede hår, kan det være en god idé at investere i en fugtighedscreme, der også indeholder en smule frugtsyre.

EGNET HÅRFJERNING

Når du prøver en ny slags hårfjerning, er det ikke spor usædvanligt, at din hud vil reagere ved at vende hårene indad, men det er altså ikke ensbetydende med, at voks, sugaring eller lignende ikke er for dig.

Undtagelsen kan være epilering, der har en tendens til at knække hårene i stedet for at trække dem ud. Hvis du epilerer og døjer med indgroede hår, er det måske tid til at kigge dig om efter en ny metode.

UNDGÅ STRAMT, SYNTETISK TØJ EFTER HÅRFJERNING

Hvis du har barberet ben om morgenen, er det ikke den dag, du skal have dine nye strømpebukser på. Prioritér løstsiddende tøj – gerne i materialer som bomuld.

Kilde: Helle Sehested, hudplejelærer på Kosmetologskolen

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 11/2023