Hvor længe kan skønhedsprodukter egentlig holde sig?

Har du styr på, hvor længe din ansigtscreme, concealer og andre skønhedsprodukter kan holde sig? Svaret er nemlig ikke "for evigt".

Kvindehånd, vælger foundation i butik

FOUNDATION - kan holde sig i 12-24 måneder efter åbning.

© iStock

Hvis du er typen, der har toiletskabet fyldt med cremer og makeup, du ikke liiiige kan huske, hvornår du har købt, er det måske tid til at skille dig af med noget af det.

Skønheds- og hudplejeprodukter holder nemlig ikke evigt. Bliver de for gamle, kan der vokse bakterier og skimmelsvampe i dem, som kan give infektioner i huden eller øjnene – og det kan du nok godt undvære.

Der findes to forskellige holdbarhedsmærkninger på kosmetik: timeglasset og krukkesymbolet.

Timeglasset findes på produkter, der har en holdbarhed på under 30 måneder, og angiver den måned, det år og evt. også den dato, som produktet mindst kan holde sig til. Sørger du for at bruge cremen, lipglossen, eller hvad der nu er tale om, inden da, er du ikke alene garanteret, at produktet er sikkert, men også at det virker efter hensigten.

Krukkesymbolet pryder omvendt de varer, der kan holde sig længere end 30 måneder, og angiver, hvor længe de er sikre at bruge, når de først er åbnet. Inde i krukkesymbolet står der enten et antal måneder eller år. Der findes dog undtagelser for mærkningen. Det gælder produkter med meget alkohol som fx. parfume eller varer, der er emballeret på en måde, så de ikke kan åbnes.

HOLDBARHED EFTER ÅBNING

foundation

Foundation

12-24 måneder

Fordi foundation kommer i tuber, hvor du ikke rører ved selve produktet, holder det sig længe. Hvis du påfører det med en svamp, skal du dog huske at vaske den jævnligt.

Læbestift

Læbestift

Ca. 24 måneder

Bliver overfladen tør eller anderledes i farven, kan du klippe eller skære et stykke af. Det samme er en god idé at gøre, hvis du har været syg.

Concealer

Concealer

6-12 måneder

Der er egentlig ikke så stor forskel på concealer og foundation, men concealer bruges direkte på huden, og det forkorter holdbarheden.

Ansigtscreme

Ansigtscreme

12-24 måneder

Har du købt en creme i krukke frem for på tube, kan du begrænse bakterievæksten ved at tage cremen op med en lille spatel frem for med fingrene.

Pudder

Pudder

12-36 måneder

Holdbarheden er lang, fordi pudder er et tørt produkt uden vand, men husk at vaske dine børster jævnligt.

Mascara

Mascara

3-6 måneder

Dels er mascara et vandholdigt produkt, hvilket altid er lig med ret begrænset holdbarhed, dels bruger du den direkte på det sarte øjenområde.

Kilde: Anne-Dorte Mathiesen, cand.brom. og formand for Danish Beauty Award

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 6/2022